Recept van de week: Salade di pomodori

vr 7 augustus 2015

Schermafbeelding 2015-08-06 om 18.41.33


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Bij de marché paysan lagen ze torenhoog opgestapeld, de pomodori, in alle soorten en maten. Van mini-trostomaat tot enorme coeur de boeuf; joekels van tomaten met het uiterlijk van een opgewonden pompoen. En ik moest meteen denken aan een stukje dat Ewoud Sanders deze week in de rubriek Taalhoek in de NRC schreef. Hij had het over liefdesappels, dat vond ie zo’n mooi woord. Ik citeer een stukje: “Anders dan je zou verwachten is de liefdesappel helemaal geen appel; het woord betekent ‘tomaat’. Liefdesappel is dus een woord dat je op het verkeerde been zet, dat door z’n betekenis van kleur en vorm verandert. Op slag zijn liefdesappels rood, de kleur die met liefde wordt geassocieerd. […]
Hoe is men er ooit toe gekomen om de tomaat liefdesappel te noemen?
Door een misverstand. In het Italiaans werd de tomaat in de 17de en 18de eeuw pomo dei Mori genoemd, ‘appel van de Moren’. Italië exporteerde tomaten naar Frankrijk, waar de naam pomo dei Mori niet werd begrepen en daardoor werd verbasterd tot pomme d’amour. Een naam die op zijn beurt in het Nederlands werd vertaald als liefdesappel.”
Dat vind ik dus leuk. En bij mijn marché paysan heten ze allemaal pomodori (we zitten nou eenmaal vlak tegen Italië aan), zonder onderscheid des tomaats. Niks kerstomaatje, trostomaat, roma, vleestomaat of hoe ze allemaal ook modieus mogen heten, niks groen, geel, donkerpaars of bleekwit. Gewoon knalrode, dagverse, prachtig rijpe pomodori en allemaal van eigen kweek hier in de buurt. Ik liep er verlekkerd langs en ging voor de moppig dikke rijpe verse variant van de boer hier om de hoek. Toen ik zag dat er ook nog heerlijke zoete bosaardbeitjes waren, en piepjonge geitenkaasjes, bedacht de lunch zich als het ware zelf.

Ingrediënten:
4 grote rijpe tomaten
400 gram bosaardbeitjes
4 kleine piepjonge geitenkaasjes
paar blaadjes verse mint
notenolie (of sesamolie voor wie een exotisch tintje wil)
balsamicoazijn
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Laat de geitenkaasjes tot op het allerlaatst in de koelkast.
Was de tomaten, haal de harde kroon eruit en snij ze in dikke stukken.
Haal de kroontjes van de aardbeitjes en snij de grotere exemplaren in tweeën of vieren.
Snij de (grotere) mintblaadjes in reepjes.
Verdeel de tomaten en de aardbeien over de borden.
Snij de geitenkaas in partjes en leg die er bovenop.
Bestrooi met peper en zout.
Strooi er de mint overheen.
Besprenkel met de notenolie (of sesamolie), en daarna met de balsamicoazijn.
Lekker met boeren- of stokbrood en een mooi zomers glas natuurlijk.

17 gedachten over “Recept van de week: Salade di pomodori”

 1. heerlijk en sappig geschreven, maar de aasjes daar krijg ik een “kriebelig” gevoel van, dus gauw die k ervoor in de ingrediënten.
  Ik lees je recepten en artikelen met veel plezier elke week weer.
  groet Hil

 2. Grappig, dacht altijd dat het kwam van het Italiaanse pomi d’oro. Zie de amore er niet in en ook de Mori niet, maar dat zegt niets. De tomaten die het eerst in Europa terecht kwamen via de Spanjaarden (die ze tegenkwamen in de Andes en Mexico) waren voornamelijk de gele tomaten. Vind jouw verhaal ook leuk. Hier nu ook in alle kleuren en maten op de markten en stalletjes aan de weg. Heerlijk!

  Groeten uit Aix,
  Sophia

   1. Ik was slordig aan het lezen geweest en had de “liefdesappels” niet gezien . . . Met de constante warmte dit jaar zijn ook de grijze cellen wat doorgekookt. Net een salade met een “oude” soort pomodori gemaakt en die zijn echt ongelooflijk. Ze zien er gebuts en gehavend uit en smaken ongelooflijk. Dadelijk weer de hele herfst, winter en het voorjaar geen tomaten eten, want dat zijn dan van die zure waterbollen van onder het plastic die nergens op lijken :)

   2. Ja, zie net dat er onweer verwacht wordt voor vanavond vanaf 10 uur. Hier zo’n 8 weken geen regen gehad, dus erg welkom, maar vanavond mensen te eten, dus goed om voorbereid te zijn . . . ! Morgen “maar” 30 graden, wat hebben we het toch zwaar. S x

 3. Angélique van Lieshout

  Heerlijk weer zo’n frisse salade! Ik vroeg me eerst wel af wat nu geitenaarsjes waren. Is dat ook in onze polder te koop of is dat typisch een Provençaals ingrediënt dat ze altijd voor me verborgen hadden?? Maar nee, gelukkig zag ik later dat er een K voor de aarsjes stond. Ach, in het heetst van het typen valt er weleens een letter eg, toch.
  Ik ga dit gerecht maken en genieten, Dank Renée!

 4. Ik ben uit nieuwsgierigheid vandaag eens gestopt bij de Marché Paysan, en stond inderdaad versteld van de vele soorten tomaten die ze daar aanbieden. Ik zag ook de fleurs de courgette, en vraag me af waar die goed voor zijn. Verwerk je die in een maaltijd of zijn die puur decoratief?

   1. Jawel Max, het komt regelmatig voor op de menukaart van hotel/restaurant Chez Renée Vonk-Hagtingius. Wegens authentiek eigen receptuur. Maar er zullen vast wel restaurants zijn die een of andere variant serveren. Mijn versie ben ik echter nog nergens tegengekomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven