Zo’n stapeltje blogjes

Schermafbeelding 2015-08-11 om 15.13.16
Lang geleden, toen internet nog niet bestond, had Youp van ’t Hek het in een van zijn conferences over de ontlezing van Nederland. Hij probeerde iemand uit te leggen wat een boek was: “je weet wel, zo’n stapel faxen.” Ik moest er meteen aan denken toen een boekenuitgever me mailde met het voorstel om van mijn blogstukjes een boekbundeltje te maken. Tja.
Een aantal trouwe volgers had er al eens om gevraagd, maar ik dacht, het zijn momentopnames, stukjes voor even wat leesplezier (of ergernis) en verder niks.
“Mis”, zei de uitgever, “die stukjes van jou schetsen een beeld van een niet zo alledaags leven in de Provence, het jouwe. Daar zit wel degelijk een boek in.”
Ik aarzelde. Ik heb al een paar boeken gepubliceerd, maar dat zijn kookboeken en een autofictieve roman. Ander spul dan verhaaltjes over mijn bestaantje in Zuid-Frankrijk.
“Er zijn al zoveel van die Frankrijk-boekjes”, verzuchtte de echtgenoot. Dat hielp ook niet echt.
Maar ik snapte het wel. Hij en onze huisdieren hebben liever niet dat ik op rare uren aan een boek sleutel, dat ik onuitstaanbaar onaanspreekbaar ben, dat ik ‘stamp niet zo’ tegen de kat bulder als ie langs sluipt en dat maaltijden er bij inschieten omdat de echtgenoot wel kán koken, maar liever ‘bekookt’ wórdt.
De potentiële uitgever nodigde me uit voor een onderhoud in Nederland. Leek me geen goed idee. Ik ben er al jaren niet meer op visite geweest en de kans is klein dat ik er ooit nog kom. Ik inviteerde de uitgever dus naar mijn deel van de wereld over te steken. Voor een lunch in ons dorpsrestaurantje van gering allooi. Een paar weken later zaten we daar aan tafel. Het klikte. En toen ging het snel.
Dus is er nu mijn boekje ‘Kijk, Zuid-Frankrijk’, al in de voorverkoop bij Bruna te bestellen (klik hier) en binnenkort ook bij bol.com en al die andere boekverkopers.
De pers heeft er ook al aan gesnuffeld: de kritische criticus van het op Frankrijk georiënteerde tijdschrift ‘En Route’ stuurde me zijn oordeel toe. Hij pleit ervoor dat God het bundeltje even leest. Want ik zou een portret van een Zuid-Frankrijk schetsen zoals Hij het ooit bedoeld heeft.
Lijkt me een tikkie overdreven, maar helemaal ongelijk heeft ie ook niet. Dus ik zou zeggen, oordeel zelf. Dan bid ik intussen dat Hij en hij gelijk hebben.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler.

41 gedachten over “Zo’n stapeltje blogjes

 • di 11 augustus 2015 om 18:11
  Permalink

  Ben ik toch wel op dit eigenste ogenblik enkele cursiefboekjes van Jan Brusse aan het herlezen, zeker!
  Zodra ik terug thuis ben, hang ik bij Bol.com aan de virtuele lijn.

  Beantwoorden
 • di 11 augustus 2015 om 18:21
  Permalink

  Leuk! Ik lees je blogstukjes nog niet zo lang, maar geniet er enorm van.

  Beantwoorden
 • di 11 augustus 2015 om 18:40
  Permalink

  Met wat ik tot nu toe van je heb gelezen afwegende tegen mijn eigen ervaringen, hebben hij en Hij volgens mij wel gelijk.

  Beantwoorden
 • di 11 augustus 2015 om 18:42
  Permalink

  gefeliciteerd met uw succes!!!!!!!!!!!!! wij lezen al een hele tijd uw ‘stukjes’ met groot plezier
  geweldig dat ze nu in boekvorm verschijnen

  Beantwoorden
 • di 11 augustus 2015 om 21:04
  Permalink

  Ik vind dat je blogstukjes heus wel in een boekje mogen ..ik lees het graag !

  Beantwoorden
 • di 11 augustus 2015 om 23:01
  Permalink

  Leuk. Die komt op m’n wil-ik-wel-voor-m’n-verjaardag-lijstje.
  Een signeersessie komt er dus niet van? ;-)

  Beantwoorden
 • di 11 augustus 2015 om 23:43
  Permalink

  Leuk!
  Lees graag je verhalen en waan mij dan in de Provence waar wij graag vertoeven. Laatste week van een lange vakantie !
  Groet !!

  Beantwoorden
 • wo 12 augustus 2015 om 15:16
  Permalink

  Ik ben reuze benieuwd! Een leuk plekje om dit boekje te signeren?? In La Motte. Heerlijk midden in het kleine dorp, in de oer-Franse brasserie.

  Beantwoorden
 • wo 12 augustus 2015 om 15:17
  Permalink

  Signeren in Nederland: In de meest Franse bistro van Nederland aan de Plaats in Den Haag.

  Beantwoorden
 • wo 12 augustus 2015 om 15:59
  Permalink

  Leuk Renée, ik lees je verhalen ook heel trouw en ze zijn vaak o, zo herkenbaar! Nu ben ik toevallig zelf een verhaaltje aan het schrijven met de Nederlandse school in Opio als onderwerp ;-)

  Beantwoorden
 • do 13 augustus 2015 om 10:08
  Permalink

  Wat leuk, ik lees iedere week de blogjes en waan me dan ff jouw ‘buurvrouw’ Ik smul van de manier waarop jij de mensen in je verhaal laat acteren! Ik heb het boekje gereserveerd en hoop op nog vele belevenissen van jouw hand.
  Veel succes en groeten uit Zeeland
  Aalydia Koning

  Beantwoorden
 • zo 16 augustus 2015 om 12:16
  Permalink

  Waarom schrijf je eigenlijk in het Nederlands? Je wil er niet meer komen (begrijpelijk, vol met Hollanders en ‘nieuwe’ Hollanders) of is het omdat de Fransen het niet zouden lezen (eveneens stom volk)?

  Beantwoorden
  • zo 16 augustus 2015 om 16:23
   Permalink

   Dag Verplicht, wat een zurig mailtje. Ik schrijf in het Nederlands omdat ik me daarin als geboren Nederlandse het beste uitdruk, nuances en taalgrappen enzo. En ik kom amper meer in NL omdat ik in Frankrijk woon en werk, het nogal druk heb, en Nederland me in het geheel niet meer trekt; ik ben niet voor niets geëmigreerd zo’n kwart eeuw geleden.

   Beantwoorden
   • ma 17 augustus 2015 om 12:30
    Permalink

    Dus na al die jaren ben je niet thuis in het Frans(e). OMD..

   • ma 17 augustus 2015 om 12:48
    Permalink

    Ik zou zeggen, Verplicht, lees mijn antwoord nog eens. Of lees mijn overige blogs, of straks mijn boek.

 • zo 16 augustus 2015 om 21:54
  Permalink

  Sorry Renee, die site van Bruna is krankjorum. ik zou er al 5 van besteld en afleveren hebben gedaan, gewoon 1 boek bestellen en leveren is echt voldoende, probeer het nog wel een keer via Bol.com of zo…..

  Beantwoorden
  • ma 17 augustus 2015 om 09:17
   Permalink

   Dat vind ik heel vervelend Co, excuses. Ik heb het onmiddellijk doorgegeven aan de uitgever en gevraagd het zo snel mogelijk in orde te maken!

   Beantwoorden
   • ma 17 augustus 2015 om 17:25
    Permalink

    Het is me net gelukt, werden wel weer 2 boeken maar kon ik aanpassen, ik las dat na 28 augustus de verzending gestart wordt.

   • ma 17 augustus 2015 om 17:36
    Permalink

    Co! Geweldig! De uitgever heeft inderdaad contact opgenomen met Bruna, dus het is nu in orde hoop ik. Heel erg bedankt voor je vasthoudendheid, en veel leesplezier. Merci!

 • wo 19 augustus 2015 om 19:38
  Permalink

  Al besteld bij Bruna,voor de zekerheid in de winkel, straks vast net zoveel leesplezier als met “opgestroopte mouwen”!
  gr. nieske oostenbrink

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: