Recept van de week: Aïoli aux herbes

vr 21 augustus 2015

Schermafbeelding 2015-08-21 om 12.16.36
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Heerlijk! Het wordt weer flink druk op de wegen dit weekeinde. Het gros van de ‘aôutistes’ stevenen weer op huis aan en dan gaat er hier een zucht van verlichting door het dorp: eindelijk weer onder ons. Na zo’n beetje de heetste en drukste vakantiemaand ooit zijn we wel toe aan een glaasje op ons eigen terras, waar we nu weer gewoon terecht kunnen. En al die toeristen zijn mooi op tijd opgehoepeld voor als we ons traditionele aïoli-feest houden. Da’s voor die toeristen ook beter, want het dorp en alle dorpelingen walmen nog dagen na van de knoflook. Geeft niks als je gezellig mee-gefeest en vooral mee-gesmikkeld hebt, maar voor iedere ander moet de lucht niet te harden zijn. Tijdens zo’n aïoli staan op het plein bovenin het dorp lange schragentafels opgesteld waaraan we met z’n allen aanschuiven. De wijnboer van het lokale château zorgt voor de wijn én voor de muziek, want in z’n vrije tijd zingt ie in z’n eigen bandje. Niet om aan te horen, maar ja, híj levert de flessen….
Aïoli wordt in de Provence traditioneel gegeten met hardgekookt ei, rauwe selderijstengels, kort gekookte wortels en haricots verts, gekookte aardappelen (rattes, roseval, maar krieltjes kunnen ook heel goed) en stokvis, maar eigenlijk kun je net zoveel variëren als je wilt. Ik vind broccoli, gekookte bietjes, komkommer, tomaat, kabeljauw, zalm, of gamba’s, of (lams/varkens)koteletjes er ook goed bij passen, om maar wat te noemen. Ook met patat vormt aïoli een prima combinatie. En je kunt wat aïoli – een beetje verdund met bijvoorbeeld wijnazijn – ook prima gebruiken als sladressing. En ik vind dat je ook op de traditionele aïolisaus best een beetje mag variëren. Dus heb ik er lekker veel kruiden door gedaan.Voilà, aïoli aux herbes. Vergeet het stokbrood en een koel glas rosé niet!

Ingrediënten:
2 eierdooiers
1 theelepel mosterd
6 teentjes knoflook
citroensap van een halve citroen
zout en peper
½ bosje platte peterselie
½ bosje basilicum
2 takjes dragon
4 takjes citroentijm
olijfolie (veel)

Bereiding:
Pel de knoflooktenen en pers ze met de knoflookknijper uit boven een vijzel. Stamp ze met wat zout (gaat makkelijker) tot pulp en voeg wat scheutjes olijfolie toe tot het een smeuïge puree is.
Doe de puree, de mosterd en de eierdooiers in een ruime kom en meng alles goed door elkaar. Voeg dan onder goed kloppen scheutje voor scheutje steeds meer olijfolie toe, tot een heel dikke, stevige mayonaise ontstaat. Hoe meer olijfolie, des te stijver de mayonaise. Pak gerust de mixer of de keukenrobot; dat je alleen een vork zou mogen gebruiken en altijd in dezelfde richting moet klutsen, is onzin. Pers de halve citroen uit en voeg druppelsgewijs toe, maar laat de mayonaise niet te dun worden. Breng op smaak met zout, eventueel wat peper, maar de knoflook is al flink sterk dus niet teveel.
Doe de kruiden bij de knoflookpulp. Gebruik van de peterselie en de basilicum alleen de blaadjes, verwijder de stelen. Strip de blaadjes/naaldjes van de dragon en de tijm. Mix alles goed door elkaar en doe de prut pas over in een goed afsluitbare pot. Zet een half uurtje in de koelkast zodat de smaken in elkaar kunnen trekken. Voor gebruik even op kamertemperatuur laten komen, maar haal niet méér uit de koelkast dan je denkt te gebruiken; er zit rauw ei in. De in de koelkast bewaarde aïoli is ongeveer een week houdbaar. Wel goed controleren: zodra het er anders gaat uitzien, of ruiken (al is het maar een klein beetje) meteen weggooien! Een voedselvergiftiging heb je zo.

8 gedachten over “Recept van de week: Aïoli aux herbes”

  1. Hmmm, ik ka me van jaren terug zo’n aïoli herinneren die we op oudejaarsavond ergens bij hadden. De volgende dag met de trein naar mijn schoonouders hadden we verdacht veel ruimte om ons heen :)

  2. Angélique van Lieshout

    Yammmmm….. aïoli is sowiewo al lekker, deze variant ga ik vanavond maken Morgen zal iedereen wel op een grote afstand van mij blijven. Dank voor dit recept, Renée.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven