Recept van de week: Stoofschotel van de buurvrouw van een kilometertje verderop

vr 2 oktober 2015

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik zal er wel nooit aan wennen. Zo zit je in korte broek op je terras te lunchen, zo gutst de regen langs de ramen en dumpt de temperatuur omlaag van een aangename 21 graden naar slechts 12. Een omslag van zomer naar winter in de recordtijd van 1 nacht. In de Alpes-Maritimes hier om de hoek is het skigebied Isola 2000 in diezelfde nacht (vannacht dus) al voorzien van de eerste centimeters sneeuw. En ik moet het haardhout nog bestellen! Inderdaad, had ik maar beter op moeten letten. Maar soms wíl ik helemaal niet opletten, niet vooruitplannen, niet alweer met wintergedoe bezig zijn als ik nog met volle teugen van de zomer zit te genieten.
En ik wil ook niet worden als mijn buurvrouwtje van een kilometertje verderop, die het qua hamstergehalte ruimschoots wint van Albert Heijn. Ze is lief, daar niet van, maar ze heeft uit angst voor een hongerwinter zo langzamerhand zoveel leeftocht in haar toch wel ruim bemeten vriezer vergaard dat die dringend moet worden uitgeruimd; ook in een vriezer is niet alles eeuwig houdbaar.
’t Is ook een tamelijk eenzaam buurvrouwtje. Dus heb ik haar tijdens een wandelingetje voorgesteld een soort van pop up-restaurant te beginnen, om die vriezer leeg te maken. Wie voor haar komt koken en haar gezelschap houdt, mag de rest van de maaltijd mee naar huis nemen. Drie keer raden wie er als eerste in de keuken stond. Nee, niet ik, zij. Want koken doet ze liever zelf. En tijdens het koken babbelt ze je de oren van de kop, want aan verhalen geen gebrek. Dus luisterbezoek is meer dan welkom. De beloning is – behalve een leuke en leerzame avond – de rest van de maaltijd die je mee naar huis krijgt, mèt recept. Gratis en voor niks. Maar als je een beetje fatsoen in je donder hebt laat je discreet een donatie achter in het blikje op het schapje naast de keukendeur. En dan ga je rijker naar huis dan dat je kwam.

Ingrediënten:

1 kg gigot d’agneau (kalfsvlees mag ook)
3 uien
3 tenen knoflook
4 eetlepels olijfolie
3 eetlepels vloeibare honing
1 theelepel gedroogde tijm
1 glas rode wijn
4 eetlepels balsamico-azijn
1 krappe liter kippenbouillon (mag van tablet)
peper en zout

Bereiding:

Pel en snipper de uien en de knoflook.
Verhit de oven voor op 180 graden.
Haal de vliezen en de vetrandjes van het lamsvlees.
Verhit een scheut olijfolie in een ovenbestendige braadpan of –slee en bak het vlees aan alle kanten aan. Bestrooi het vlees met peper en zout, haal het uit de pan en zet apart.
Doe de uien en de honing samen in de braadpan en laat op zacht vuur zo’n 10 minuutjes sudderen. Doe de tijm en de rode wijn erbij en laat inkoken tot er nog maar een klein prutje over is.
Voeg de balsamico-azijn toe en laat weer tot een minimaal prutje inkoken.
Doe de knoflook, de bouillon en het vlees erbij en breng aan de kook. Draai het vlees om en om, zodat het aan alle kanten bedropen is.
Zet de pan zonder deksel zo’n 2 uur in het midden van de voorverwarmde oven, draai het vlees af en toe om en bedruip regelmatig met de bouillon. Aan het eind van de rit moet de bouillon vrijwel geheel gereduceerd zijn, en het vlees min of meer gekarameliseerd.
Haal het vlees uit de oven en laat het een kwartiertje rusten alvorens het aan te snijden en te serveren.
Lekker met vrijwel alle groentes en met gebakken aardappeltjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top