Recept van de week: Halloweenpompoentaart

wo 25 oktober 2023

Achter de entree van de supermarché in het stadje verderop hing een raar, zo te zien mislukt iets van textiel. Het duurde nogal even voor me een lichtje opging: o ja, dat Halloween komt er weer aan. Ik heb niks met die onzin. Volgens Wikipedia een bedenksel van Kelten die ondertussen al een tijdje terug in de veronderstelling verkeerden dat op 31 oktober of daaromtrent de grens tussen de doden en de levenden open ging. Iets met de stand van de maan. of zoiets. Die lui schijnen zich bij die gelegenheid in een soort oorlogstenue te hebben verpakt om kwaaie geesten de stuipen op het lijf te jaren. Het zal allemaal wel en ik ben niet zo van verkleedpartijen.

Maar goed, ik weet ondertussen dat we ook in Zuid-Frankrijk aan Halloween doen, nota bene één dag voor Toussaint, Allerheiligen. Daar heb ik om persoonlijke redenen wel wat mee en ik dacht: ik ga dit weekeinde weer eens een taart bakken die ik voor de grap aan Halloween opdraag, al kan dat natuurlijk helemaal niet. Maar als er toevallig iemand komt aanschuiven, dan heb ik een vast overtuigende naam paraat voor die taartpunt.

Overigens: de Franse politie waarschuwt tegen al te afschrikwekkende uitdossingen op Halloween. De sfeer in dit land is er niet naar, een ‘vergissing’ zit in een klein hoekje.

Ingrediënten

  • 1 rol kruimeldeeg uit het versvak
  • 1 moot pompoen van zo’n 200 gram (gewicht zonder schil)
  • 1 theelepeltje kaneel
  • 1 sinaasappel
  • 25 cl crème fraîche
  • 2 eieren
  • 100 gram fijne suiker
  • 50 gram pure chocolade
  • klontje boter

Bereiding
Pers de sinaasappel uit, snij de pompoen in blokjes.
Doe het sinaasappelsap samen met de pompoenblokjes en 50 gram van de suiker in een pan en voeg water toe tot de pompoen onder staat.
Breng aan de kook en laat alles op laag vuur pruttelen (af en toe omroeren) tot het vocht zo goed als verdampt is en de pompoen begint te karamelliseren.
Laat afkoelen en zet de mixer erin tot er een mooie gladde puree ontstaat.
Verhit de oven voor op 210°C.
Rol de lap kruimeldeeg uit, vet een bakvorm in met de boter en bekleed ’m met de deeglap. Snij de overstekende randen weg en prik de bodem in met een vork.
Klop de eieren met de crème fraîche, de rest van de suiker en de kaneel los in een kom. Doe er de pompoenpuree bij, meng alles goed door elkaar en giet de massa over in de met deeg beklede bakvorm.
Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en laat 20 à 25 minuten bakken.
Laat de vorm na het bakken iets afkoelen, haal de taart eruit en laat hem verder afkoelen op een rooster.
Smelt intussen de in stukjes gebroken chocolade (au-bain-marie of in de magnetron) en decoreer de bovenkant van de taart ermee met behulp van een lepel, een vork of een spuitzak. En als dat niet helemaal lukt: bel de buuf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven