Recept van de week: Aardappels à la carbonara

vr 13 november 2015

carbonara-de-pomme-de-terre--07-09-002

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Oké, ik woon zo goed als in Italië, maar dat betekent niet dat Italië hier culinair de dienst uitmaakt. De Provence heeft zo zijn eigen recepten. Wat niet wegneemt dat de invloeden van de oosterburen er natuurlijk stiekem zijn ingeslopen. Maar er zijn grenzen. Voor mij ligt die bijvoorbeeld bij ‘gnocchi’, een soort van mislukt mini-aardappelkroketje waarvan de slijmerige structuur me meer aan kauwgom dan aan aardappel doet denken. Je zult het maar onder je schoenzolen vandaan moeten krabben, denk ik doorgaans.
Maar een mooie carbonara? Ja, tuurlijk! Daar had ik helemaal trek in. En toen bleek de pasta op. En lagen er wel een paar moppige aardappels te wachten op consumptie.
Zou het zo simpel zijn als 1 + 1? Ik bedoel, aardappelcarbonara?
Yep. Zo simpel kan het zijn. Probeer maar.

Ingrediënten:
4 grote vastkokende aardappels (denk aan 1,5 kilo)
100 gram hamblokjes
100 gram spekblokjes
3 stengels selderij
2 tenen knoflook
1 grote ui
1 potje crème fraîche
2 eierdooiers
100 gram geraspte gruyère
50 gram parmesan
olijfolie
peper uit de molen

Bereiding:
Boen de aardappels schoon en snij ze – schil en al – in blokjes of schijfjes.
Kook ze net niet gaar: een vork moet er niet makkelijk doorheen gaan. Giet ze af en laat afkoelen.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen, snij de selderijbladeren fijn.
Doe de eierdooiers in een kom, voeg een paar draaien uit de pepermolen toe, doe de gruyère erbij, plus de crème fraîche. Voeg de afgekoelde aardappelblokjes toe en meng alles door elkaar.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime koekenpan en laat de ui glazig worden. Voeg de selderij toe en laat alles nog een paar minuten bakken. Knijp de knoflook er boven uit en laat even meefruiten. Doe de ham- en spekblokjes erbij en laat ze een paar minuten meebakken.
Doe het aardappelmengsel erbij en meng alles op laag vuur door elkaar tot de kaas gesmolten is. Verdeel over de borden en geef de parmesan er los bij.

2 gedachten over “Recept van de week: Aardappels à la carbonara”

  1. pierrette.nisen@telenet.be

    Beste mevrouw Vonk,

    Ik wou u graag bedanken voor uw blog en uw receptjes. Uw verhalen zijn zo herkenbaar ! Ze brengen me telkens dat streepje zon dat ik hier in het grijze Belgenland nodig heb :-)

    Wij hebben vorig jaar een huisje gekocht in Bagnols en hopen er ons zo spoedig als mogelijk definitief te settelen want we zijn verliefd op de streek … In ieder geval hebben we al veel geleerd over de lokale bevolking. Dat maakt net uw verhalen zo leuk aangezien we al veel van de door u beschreven dingen in de praktijk hebben meegemaakt.

    In ieder geval hoop ik u ooit ergens te mogen ontmoeten – ik vond het trouwens zeer spijtig dat we uw signeersessie niet konden bijwonen (voorlopig kunnen we enkel tijdens de schoolvakanties komen).

    En als u in Bagnols passeert mag u mij steeds een seintje geven, u bent van harte welkom !

    Hartelijke groeten, Pierrette

    P.S. We = ikzelf uiteraard, echtgenoot Sven en onze kinderen Tristan (11) en Cléo (7)

    1. Nou toch Pierrette! Daar hoef je me toch helemaal niet voor te bedanken! Ik ben heel blij dat je er plezier aan beleeft en dat het de dagelijkse grauwsluier een beetje bleekt. Maar kom maar gauw deze kant op: la vie est belle en Provence :-]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven