Recept van de week: Système D cake

vr 26 februari 2016

Categorieën: , ,

cake-jambon-olives-et-camembert-le-rustique-414x414

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Er zijn van die dagen dat niks wil en alles moet. Dat er absoluut een deadline gehaald moet worden bijvoorbeeld. Dat de boiler patst en je de ochtend dweilend doorbrengt in de wetenschap dat er geen loodgieter tijd voor je heeft. Dat de telefoondienst besloten heeft maar eens lekker langzaam en met grote pauzes te disfunctioneren en ook de internetverbinding het er riant van neemt. Dat de storm de tv-schotel op het dak uit het lood heeft geblazen. En dat uitgerekend als je even snel iets troostrijks te eten wilt maken het gas van het fornuis op is. Zo’n dag dus. Maar als het elektra het doet, is er altijd de oven nog en gaan we over op ‘système D’ zoals dat hier heet, waarbij die D staat voor ‘se débrouiller’, zich ergens uit redden. Zeg maar de noodoplossing.
Ik heb er een receptje voor achter de hand dat ik inmiddels kan dromen (ja ja, het gaat wel vaker mis) en dat ik graag deel. Voor als het bij een van jullie ook weer eens genadeloos tegen zit. En nou niet vragen wat ik doe als de stroom ook uitvalt hè. Dan wordt het gewoon een boterham met pindakaas.

Ingrediënten:
4 eieren
160 gram ontpitte olijven
200 gram rauwe ham
150 gram geraspte gruyère
250 gram bloem
1 zakje droge gist
20 cl olijfolie
10 cl droge witte wijn
10 cl zoete witte dessertwijn (zoals sauternes)

Verwarm de oven voor op 210 graden.
Snij de ham in stukjes en de olijven in ringetjes.
Doe alle overige ingrediënten in een ruime kom en mix alles met de mixer tot een luchtig beslag. Meng de ham, de olijven en de gruyère er voorzichtig doorheen.
Vet een cakeblik in en verdeel de massa gelijkmatig over het blik.
Laat in 1½ uur in het midden van de oven gaar worden. Laat de cakevorm afkoelen en schudt het baksel er voorzichtig uit. Kan warm en koud worden gegeten, ook lekker als borrelhapje.

7 gedachten over “Recept van de week: Système D cake”

  1. Beste Renée,
    Weet je misschien waar ik in Nederland cêpes zou kunnen krijgen, en wat zijn het precies ? Gedroogde paddestoelen, maar welke ?
    Ik heb weleens een zakje op de markt aldaar gekocht, maar thuis smaakte het nooit zo lekker als daar. (ommelettes de cêpes)
    Het allerbeste !
    René

  2. Mieke de Neeve-Stulemeijer

    Op de eerste plaats hoop ik van hartedat Jip de ellende heeft overleefd!

    Ik vraag me af of dit recept, wat me erg goed van pas komt een dezer dagen, niet moet rijzen, bij gebruik van gist.
    Heel veel sterkte gewenst met Jip

  3. Iets dergelijks kregen we bij het aperitief bij de buren. Heerlijk en de plakken die ik meekreeg heb ik later even aangebakken en dat was ook groot success, lekker knapperig waren ze toen/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven