Recept van de week: Broodje Dépannage

vr 4 maart 2016

Categorieën: , ,

Schermafbeelding 2016-03-04 om 11.20.44

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Net verhuisd en nog lang niet alles op orde. Da’s niet zo vreemd, ik ben niet zo’n ordentelijk type dus dat kan nog wel even duren, maar ik mis m’n gasfornuis. In dit nieuwe huis is er een prachtige inductiekookplaat ingebouwd in het praktische aanrechtblok. En heus, ik heb het geprobeerd, maar ik kan niet met het onding uit de voeten. Jawel, ik heb ook een speciale pan aangeschaft om te zien of het daarmee beter zou gaan, maar er blijven lampjes onverklaarbaar knipperen en niks wordt warm. Het zal wel dom avondblond zijn, maar ik wil gewoon gas! En de baas zijn over mijn cuisinière. Dat gaat nog even duren. Die inductieterrorist zit stevig ingebouwd, wat betekent dat het halve aanrecht gesloopt moet worden voor mijn gasfabriek erin geplaatst kan worden. In afwachting van, doe ik dus maar iets creatiefs met de oven onder de plaat, die ik wél snap, of gewoon met dingen die niet warm hoeven. Zoals vanmiddag, een lekkere sandwich voor de lunch zonder kookgedoe. Van de weergoden mag het; we kunnen zomaar in de zon aan de buitentafel aanschuiven, terwijl de mistral gisteren nog om het huis gierde. Met een broodje Dépannage en een fris glas wit. Niks mis mee.

Ingrediënten:
2 ciabattabroodjes (of 2 x 1 kwart stokbrood, of 4 sneden pain de campagne, of ander stevig brood)
1 hele dikke plak ham
50 gram geitenkaas of fêta
1 kwart komkommer
1 tomaat
1 kwart paprika
1 handje ontpitte olijven
½ ui
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook
herbes de Provence
mayonaise
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Snij de ham in blokjes.
Snij de geitenkaas of de fêta in blokjes.
Was de komkommer en snij ‘m in dunne plakjes.
Haal het kroontje eruit en snij de tomaat in dunne plakjes.
Haal de zaadjes uit de kwart paprika en snij hem in flinterdunne reepjes.
Snij de olijven in ringetjes.
Pel de ui, gooi de buitenste ‘rokken’ weg en snij het binnenwerk in dunne ringetjes.
Pers het citroensap.
Halveer de knoflookteen.
Klop in een kom de olijfolie en het citroensap met wat zout en peper door elkaar tot een mollige slasaus. Meng er de herbes de Provence doorheen, en daarna de ham- en kaasblokjes, plus de olijven.
Snij het brood in helften (leg ze als het kan even met de binnenkant op een hete bakplaat of onder de grill) en smeer ze in met de knoflook, daarna met een flinke lik mayonaise.
Beleg 2 helften met de plakjes komkommer, tomaat, ui en paprika.
Verdeel er het ham/kaasmengsel over en bedek met de resterende 2 broodhelften. Voila, broodje Dépannage.

16 gedachten over “Recept van de week: Broodje Dépannage”

  1. Zoals mijn moeder zaliger zou zeggen ‘zo krijg je straatstenen lekker’. Maar je frustratie met inductie snap ik helemaal, ik wil ook alleen maar gas, de oven mag daarentegen wel elektrisch zijn.

  2. Hallo Renée ik ben geen keukenprinses omdat ik een hekel heb aan alleen eten dus vroeger kookte ik wel en op een inductie plaat.
    Als de lichtjes knipperen heb je vermoedelijk toch niet de goede pan, er moet echt het symbole voor inductie op de pan staan. Het is even wennen.

  3. Dank je voor het heerlijke recept. Och had ik maar zo’ n fornuis, het intoetsen is inderdaad ff wennen en een beetje oefenen, daarna is het een fluitje van een cent. Ik heb het omgekeerde, kook nu op gaspitten en sta iedere dag te klungelen met aan/uit, harder, zachter, hete handvaten en omkiepende pannen.Kon ik maar ruilen@!!
    Warme groet
    Aalydia

  4. Over een maand krijg ik ook inductieplaat en ben benieuwd hoe dat me gaat bevallen en een combimagnetron als oven. Voorlopig blijft de oven op flessengas in de schuur staan!!

  5. Salut Renée, nou sterkte met je inductieplaat, ik heb alleen een oude broodrooster en een strijkijzer. Ik heb geprobeerd tosti’s te maken met het strijkijzer, je wilt niet weten wat dat een zooitje geeft. Om maar niet te spreken van de mensen die verstoord omkijken als ik met een vers gestreken overhemd door het dorp loop. Kortom, elle n’est pas belle la vie? Arie

    1. Slecht 1 strijkijzer Arie? Voor een béétje tosti heb je er toch minstens 2 nodig. Logisch trouwens dat mensen omkijken als je met een kraakvers gestreken overhemd door het dorp loopt: je ruikt gewoon té lekker. Et oui, la vita è bella :-]

  6. Coco Dubbelboer Phoelich

    Heb dezelfde ervaring ….je hebt niet de directe controle over de hitte
    Ik vond het ook verschrikkelijk en ben weer heel blij met het gas en kook weer heerlijk verder!
    Dank voor alle heerlijke recepten ???

  7. atelier en route

    Ik ben het met je eens, eruit met dat ding. Gas is veel gemakkelijker om lekker en met gevoel te koken.

    Wel jammer voor dat mooie apparaat waar zoveel mensen een moord voor zouden doen.

    Was al bang dat we nu geen lekkere recepten meer zouden ontvangen omdat je het af zou gaan leren om met plezier te koken.

    Neem er nog maar een glas op. Proost.

    Groet M. de Greef

    http://www.atelierenroute.nl

  8. Angélique van Lieshout

    Ik heb jarenlang op zo’n keramische elektrische kookplaat gekookt, omdat het mij handig leek met schoonmaken. Ik heb er eigenlijk nooit aan kunnen wennen. Dit was nog gewone elektriek, geen inductie, dus als je ‘m uitzette bleef het gedeelte waar je op had gekookt nog een lange tijd gloeiend heet. Je wilt niet weten hoe vaak ik dingen heb laten aanbranden omdat ik de pan niet weggehaald had of nog erger, als ik de pan wel weggehaald had, mijn vingers en handen gebrand heb aan de nog hete kookzone. Nu kook ik gelukkig weer op gas, en gaspit uit is gewoon uit.
    Succes met de verbouwing, Renée!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven