Recept van de week: Poisson d’avril

vr 1 april 2016

Schermafbeelding 2016-04-01 om 17.18.24

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Poisson d’avril (in Vlaanderen zeggen ze aprilvis) is de Franse benaming voor 1-aprilmop, want in Frankrijk is een vis daar het symbool van. Dat geintje zouden we te danken hebben aan koning Charles XIV, die in 1564 besloot het Franse Nieuwjaar, dat volgens de toen geldende kalender eind maart viel, naar 1 januari te verhuizen. Dat nieuws bereikte in dat pre-communicatietijdperk niet iedereen even snel. Met als gevolg dat met name in afgelegen gebieden door sommigen nog op 1april Nieuwjaar werd gevierd. Die lui werden flink in de maling genomen door ‘verlichte’ streekgenoten – doorgaans ambulante kooplieden en andere reizigers – die al wel van de verschuiving binnen de jaarkalender op de hoogte waren. De papieren vis (poisson d’avril) die je ook tegenwoordig nog op je rug geplakt kunt krijgen als je niet oplet, zou weer te maken hebben met het visseizoen; je werd als grap naar de markt gestuurd om vis te halen die niet in het seizoen en dus niet te krijgen was. Zoiets als wanner je een kersverse baan hebt gescoord en ter ontgroening door je nieuwe collega’s naar bijvoorbeeld de onderhoudsafdeling wordt gestuurd voor een vierkante gatenboor of een paar vloeibare handschoenen, naar de huishoudelijke dienst voor het plintladdertje, of naar de IT-afdeling voor de memostick met zoekgeraakte mails. Ouwe moppen, met een baard zo lang als die van Methusalem, maar je trapt er geheid in als je ergens nieuw en nerveus aan de slag gaat. En nu we het er toch over hebben: alle 1-aprilmoppen in de nieuwsmedia al opgespoord? Ik ook niet, er zitten dit jaar aardig wat twijfelgevalletjes bij. Ik neem liever het zekere voor het onzekere en wantrouw alles wat een mop zou kúnnen zijn.
2-panneau-peche-du-poisson-interdite-sauf-en-laisse
Het vanmorgen door een iets te opgewekte echtgenoot op de koelkast geplakte visgeintje (zie afbeelding) negeer ik maar, dat kende ik al.
Soit. Voor vandaag dus een aprilvis op het menu. En geloof me, daurade is – echt waar – nu volop verkrijgbaar.

Ingrediënten:
1 grote daurade (goudbrasem), of 2 kleine
2 sneden oud witbrood
1 dl melk
1 theelepel herbes de provence
½ bosje platte peterselie
paar takjes rozemarijn
2 hardgekookte eieren
6 zongedroogde tomaatjes
handje groene olijven zonder pit
1 eetlepel kappertjes
2 tenen knoflook
zout, peper
olijfolie
1 glas witte wijn
½ citroen

Bereiding:
Vraag de visboer de goudbrasem te ontschubben en van de ingewanden te ontdoen. Spoel de vis van binnen en van buiten goed af onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier. Kook de eieren hard, pel ze en snij ze in stukjes. Snij de korsten van het brood, giet de melk op een diep bord en week de sneden erin. Knijp ze uit, doe ze in een kom, pel en pers er de knoflooktenen bij, meng de herbes de Provence, zout en peper naar smaak, de fijngesneden zontomaatjes, de in tweeën gesneden olijven, de kappertjes, de eieren, de fijngehakte peterselie en de fijngehakte rozemarijn erdoor (hou een paar takjes peterselie en rozemarijn achter voor de garnering). Maak aan de buitenzijde van de vis een paar inkepingen in het dikke gedeelte, dan gaart ie gelijkmatiger. Vul de buikholte van de daurade met het mengsel, klap ‘m dicht en steek eventueel wat prikkertjes langs de randen om ‘m dicht te houden. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de daurade in een ruime, met olijfolie ingevette ovenschaal. Druppel wat olijfolie over de vis. Giet de witte wijn er voorzichtig omheen. Laat 20-30 minuten in de oven garen. Versier voor het opdienen met wat schijfjes citroen en takjes peterselie en rozemarijn.
Lekker met gekookte aardappels en een salade.

3 reacties op “Recept van de week: Poisson d’avril”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top