Recept van de week: Asperges à l’Italienne

Schermafbeelding 2016-04-22 om 15.57.20

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Jawel, mollige, dikke Hollandse asperges zijn heerlijk. Maar ik ben ook nogal dol op de slankere groene versie die hier nu overal te koop is. Als de blaadjes aan de bomen komen duiken ze op, van maart tot en met juni, het seizoen is korter dan dat van de witte. Ik vind ze wat delicater van smaak, je moet er ook niet teveel mee knoeien, dus we beginnen heel voorzichtig met een simpel receptje – overgewaaid uit buurland Italië – dat met geen mogelijkheid kan mislukken. Tenzij je er héél erg je best voor doet natuurlijk. Maar waarom zou je? Bon app!

Ingrediënten:
1 bosje groene asperges (circa 16 stuks)
8 blaadjes basilicum
wat parmesankrullen
paar plakjes Parmaham (facultatief)
balsamicosiroop
olijfolie
zout

Bereiding:
Schil de asperges en snij een flink stuk van de onderkant af. Kook ze een minuut of 10 in een ruime pan met kokend water (het water moet al koken als de asperges erin gaan) en een schep zout. Doe ze over in een vergiet en koel ze even af onder de koude kraan. Laat ze uitlekken en dep ze af met keukenpapier.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en bak de asperges er rondom in aan, maar niet langer dan hooguit 5 minuten.
Snij de basilicumblaadjes in reepjes.
Schaaf met de kaasschaaf wat mooie krullen van een stevig stuk parmesan.
Verdeel de asperges over de borden, versier met de parmesankrullen en de basilicum, en sprenkel er wat van de balsamicosiroop overheen.
Voor de liefhebber kunnen er ook nog een paar plakjes parmaham naast gelegd worden.
Meteen serveren.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler en hoofdredacteur van www.coteprovence.nl

9 gedachten over “Recept van de week: Asperges à l’Italienne

 • vr 22 april 2016 om 19:27
  Permalink

  even een zijdelingse tip, hoe het met groene asperges is weet ik niet zo krek, hier in zuid nederland zijn veel asperge kwekerszij verbouwen vrnl. witte exemplaren en verkopen hun waar ook aan huisvers gestoken asperges bewaar je het beste op een koele plaats( eventueel de koelkast)in een vochtige (thee-)doekwanneer je ze dan dezelfde dag eet zijn de uiteinden nog niet hard en kun je volstaan met uitsluitend te schillen ja het is en blijft een delicatesse veel gr. en geniet van de mooie lente maaike

  Beantwoorden
  • za 23 april 2016 om 11:12
   Permalink

   Jouw tip gaat ook op voor groene asperges Maaike. Maar niet iedereen kan aan dagverse asperges komen, dus dan moet je wel het houterige uiteinde eraf snijden.Maar bedankt voor de tip!

   Beantwoorden
 • za 23 april 2016 om 09:09
  Permalink

  Hi Renée,
  Al alle ergernissen de blauwe lucht ingeblazen ,zonder Internet loopt weinig in deze tijd, wat hadden wij het vroeger een stukje rustiger.
  Maar je bent er weer, met groene asperges, en ik heb net violet gekocht, maar geen probleem, jouw lekkere recept wordt het volgende.
  Al enigszins gewend in je nieuwe omgeving en niet al teveel last van je buurman?
  Keep smiling en een goed weekend,
  Jacqui.

  Beantwoorden
 • za 23 april 2016 om 09:15
  Permalink

  Gisteren en vand,aag een reaktie geplaatst, deze zijn niet verschenen,rara?

  Beantwoorden
  • za 23 april 2016 om 11:16
   Permalink

   Dag Jacqui, niks aan de hand hoor, maar blijkbaar vond m’n computer 2 x hetzelfde bericht een beetje teveel van het goede…
   En nee, zonder internet is het niet rustiger; ik loop me op te vreten, en ik moet nu gewoon heel veel werk inhalen. Ook een reden om de maaltijden even wat simpeler te houden :-]
   De nieuwe omgeving went en van die verre buurman geen last. Jij ook een fijn weekeinde!

   Beantwoorden
   • za 23 april 2016 om 23:11
    Permalink

    ja het ten onrechte zo de hemel in geprezen digitaal bezorgt je veel ergernis
    was zo flink om op eigen houtje wind. 10 te ‘down-dingensen’ avonden lang zitten prutsen om daar de weg in te vinden.
    nog net een spoedopname in de psychiatrie kunnen voorkomen
    ik geef toe: als het spul werkt zoals ons door de goeroe’s en hun kritiekloze volgelingen wordt voorgespiegeld kun je er veel plezier van hebben
    maar als het hapert …………..

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: