Recept van de week: Aardappelrol met ham en kaas

vr 13 mei 2016

Schermafbeelding 2016-05-13 om 16.52.29

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vrijdag de dertiende vandaag. Komt maar één keertje voor dit jaar. Maar toch, een beladen datum die volgens het bijgeloof garant staat voor onheil en tegenspoed. Valt ook nog eens tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren dit keer, twee christelijke feestdagen die refereren aan de dood van Jezus, die werd gekruisigd op een vrijdag nadat Hij was verraden door de dertiende discipel die aanschoof aan het laatste avondmaal. Hier in Frankrijk wordt vrijdag de 13e ook geassocieerd met de vernietiging van de Orde der Tempeliers (kruisridders), in 1307 door Philips de Schone. Maar het zou ook de dag zijn waarop heksen samenkwamen, de Romeinen (en later de Engelsen) doodvonnissen voltrokken, een Noorse god boos werd en de wereld strafte omdat ie niet als 13e mocht mee-eten aan een tafel van twaalf, en nog zo het een en ander.
Intussen zit er bij miljoenen mensen de angst goed in. En of je het nu bijgeloof noemt of niet, feit is dat er wereldwijd flink wat hotels geen kamer nummer 13 hebben, ziekenhuizen het getal mijden bij de nummering van (operatie)kamers, bij liften in openbare gebouwen het getal niet voorkomt en vliegtuigen geen rij of stoel 13 hebben. Jawel, dat komt echt nog steeds voor.
Economisch gezien kost zo’n vrijdag de 13e trouwens flink wat geld: mensen melden zich ziek op het werk omdat ze de deur niet uit durven, en als ze wel komen opdagen presteren ze onder de maat uit angst voor ongeluk(ken).
Het zal allemaal wel, er zijn ook landen (Griekenland, Spanje) waar dinsdag de 13e onheil brengt. En hiernaast – in Italië – is vrijdag de 17e de enige echte ongeluksdag. Tja, waarom zou je dan met wat dan ook rekening houden? Je zit altijd wel een keertje fout, volgens al die berekeningen.
Maar ik hou het vandaag wel simpel in de keuken. Met een warme hap waarvoor je echt je bést moet doen om die te laten mislukken. Het grootste risico dat je loopt is dat je je vingers (een beetje) brandt als je deze aardappelplak té snel wilt oprollen. Of dat ik een fout gemaakt heb in het recept natuurlijk.
Had ik al verteld dat ik op de kat van de buren pas? Hij kwam vandaag zomaar door het keukenraam toen de honden even niet opletten. Doe ik toch maar dicht als ik straks ga koken. Hij is zwart. Al zit er wel een wit vlekje aan…

Ingrediënten:
4 grote aardappelen
1 ui
2 tenen knoflook
70 gram geraspte gruyère
Boursin met knoflook en kruiden (o.i.d.)
3 eieren
4 plakken ham
herbes de Provence
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de aardappels en rasp ze, doe het raspsel in een vergiet en druk zoveel mogelijk van het vocht eruit.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Klop de eieren even los met een vork.
Meng in een kom de aardappelrasp, de ui, de uitgeperste knoflooktenen, de eieren, de geraspte gruyère, de herbes de Provence, wat zout en een paar draaien uit de pepermolen door elkaar.
Verdeel het mengsel over de bodem van een ruime, vierkante bakvorm met anti-aanbaklaag, (of leg er een vel bakpapier onder) en laat het in het midden van de voorverwarmde oven in zo’n 30 minuten gaar en bruin worden.
Haal de bakvorm uit de oven, laat het baksel op een vers stuk bakpapier op het aanrecht glijden. Besmeer de aardappelplak met Boursin, bedek met de plakken ham, rol de hele handel op, leg terug in de bakvorm en laat nog zo’n 5 minuten in de oven her-verwarmen.
Snij de rol in plakken, verdeel die over de borden en geef er een frisse salade bij (het is een machtige hap) plus een mooi glas naar keuze. Veel geluk!

5 gedachten over “Recept van de week: Aardappelrol met ham en kaas”

  1. Heerlijk je verhaal over de 13de! Mijn boys vliegen vandaag naar NL. Maar ik heb geen last van bijgeloof, zwarte katten en openliggende scharen. Alleen geen kaas eten de dag voor ‘t zingen.

  2. Angélique van Lieshout

    Hahaha… vandaag vrijdag de 13de is de verjaardag van mijn GHR!
    Kan helaas voorlopig dit gerecht niet voor hem maken, maar ik houd dit in gedachten voor wanneer hij weer thuis is, lijkt me heerlijk.
    Dank Renée voor al die heerlijke gerechten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven