Recept van de week: Oeufs mimosa

Schermafbeelding 2016-05-20 om 18.23.26
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Er zit iets goed fout tussen mij en het gebakken ei. Ik geef het niet graag toe, maar ik kan geen ei bakken. De echtgenoot klaagt dat er wit doorbubbelt in de dooier, dat het omliggende eiwit eruit ziet als een volgesnoten zakdoek en dat de donkerbruin verbrande randjes doen denken aan ‘terre brulée’.
Hij heeft helaas gelijk. En het ligt niet aan de pan, niet aan het kookmeubel, niet aan de eieren. Het gebakken ei is bij mij een blinde vlek, en het komt nooit meer goed. Ik heb het dus opgegeven. En me gestort op alle ander bereidingswijzen die je een ei mogelijkerwijze kunt aandoen. Geroerd, geklutst, gekookt: kom maar op, ik varieer wel. Zoals met dit receptje voor oeufs mimosa. Helemáál niet moeilijk, lukt altijd. Tot je de echtgenoot vraagt om dit simpele hapje even klaar te maken natuurlijk. Denk hier een vileine grijns bij. En een koel glas wit of rosé om de boel te blussen.

Ingrediënten:

Voor de basis:
4 grote tomaten
5 eieren
½ bosje bieslook
handje ontpitte zwarte olijven
zout en peper uit de molen

Voor de mayonaise:
2 eierdooiers
1 theelepel mosterd
citroensap van een halve citroen
zout en peper
olijfolie

Bereiding:
Kook de 5 eieren hard, laat ze afkoelen, pel ze en snij ze doormidden. Haal de eierdooiers eruit, doe ze in een kom en prak ze fijn.
Hak de bieslook fijn.
Snij de tomaten in plakken.
Snij de olijven in plakjes.
Maak de mayonaise als volgt:
Doe de mosterd en de eierdooiers in een ruime kom en meng alles goed door elkaar. Voeg dan onder goed kloppen scheutje voor scheutje steeds meer olijfolie toe, tot een heel dikke, stevige mayonaise ontstaat. Hoe meer olijfolie, des te stijver de mayonaise. Pak gerust de mixer of de keukenrobot; dat je alleen een vork zou mogen gebruiken en altijd in dezelfde richting moet klutsen, is onzin. Pers de halve citroen uit en voeg druppelsgewijs toe, maar laat de mayonaise niet te dun worden. Breng op smaak met zout, en wat peper.
Vermeng de mayonaise met het grootste deel van de hardgekookte eierdooiers, maar hou wat dooier apart voor de garnering. Vul de eierhelften met de mayonaise, verdeel de tomatenplakjes over de borden en leg de eierhelften erop. Versier met de bieslook, de olijvenringetjes en het achtergehouden eierdooierkruim. Geef er een mooi glas wit of rosé bij. Maar dat zei ik al.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler en hoofdredacteur van www.coteprovence.nl

3 gedachten over “Recept van de week: Oeufs mimosa

 • vr 20 mei 2016 om 23:50
  Permalink

  Bon soir Renée,
  Vanavond keek ik naar de finale van Masterchef 2016.
  Ik kijk ernaar met verbazing, hoe amateurkoks in 10 weken tijd, tot zo’n prestaties komen.
  Ik zal nooit zoiets presteren en daarom was ik zo blij met jouw mimosa-eitjes.
  Geen enkel jurylid zal mijn prestatie bekritiseren, ik hoef niet te letten op een exclusieve opmaak van mijn bord, alleen maar genieten van mijn eitjes.
  Bedankt,Renée, ik ga zonder minderwaardigheidskomplex het weekend in.
  Groetjes,
  Jacqui.

  Beantwoorden
  • za 21 mei 2016 om 11:18
   Permalink

   Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat die amateurkoks niet een handje geholpen worden achter de schermen Jacqui. Het moet per slot gelikte televisie zijn, waar veel mensen graag naar kijken, en voor de kijkcijfers hebben producenten heel veel over… Dus een minderwaardigheidscomplex? Nergens voor nodig. :-] Fijn weekeinde!

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: