Recept van de week: kabeljauw in tomatensaus

vr 10 juni 2016

Schermafbeelding 2016-06-10 om 15.06.59

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

De echtgenoot was in een Hollands verleden liefhebber van haring in tomatensaus. In van die grote, ovale blikken die je zo ongeveer met hamer en beitel te lijf moest om ze open te krijgen. En lukte dat, dan toch niet zonder spat- en kledderwerk. Inderdaad, ik was geen fan. Er kwamen betere blikken, die je met zo’n lipje open kon trekken. Tot ergens halverwege; dan brak het lipje af en konden hamer en beitel weer uit de kast gehaald worden. Een indertijd verwaarloosd detail: op die blikken stond geen ‘haring in tomatensaus’ op z’n Hollands, maar het Vlaamse ‘pilchards’. Qua smaakbeleving maakte het geen zak uit vanwege die allesoverheersende saus (plus de bijbehorende putlucht), alleen waren het geen haringen, maar grote sardines.
Hier in Frankrijk zijn ze godzijdank ook in het klein en in miniblikjes verkrijgbaar die nog redelijk soepel open gaan ook: ik laat de echtgenoot met een gerust hart zijn eigen lunch met ‘sardines au sauce tomate’ op een sneetje pain de campagne plempen.
Ik kook intussen wel een potje voor vanavond. Ook met tomatensaus. Maar dan anders.

Ingrediënten:
4 moten (500-600 gram) kabeljauw zonder graat
8 rijpe tomaten
100 gram groene olijven zonder pit
100 gram kappertjes
100 gram zoetzure zilveruitjes
2 tenen knoflook
1 citroen
1 eetlepel paprikapoeder
1 afgestreken eetlepel oregano
1 glas witte wijn
olijfolie

Bereiding:
Snij de tomaten in stukken, halveer de olijven en de zilveruitjes.
Pel de knoflooktenen en hak ze fijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan, doe eerst de tomaten en dan de olijven, uitjes, knoflook en kappertjes erbij. Laat alles onder af en toe omroeren zo’n 10 minuten op laag vuur pruttelen.
Voeg het paprikapoeder en de oregano toe, plus peper en zout naar smaak. Voor wie het pittig wil: neem cayennepeper. Roer alles door elkaar en proef of het zo goed is.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een ovenschaal in met olijfolie, leg de moten kabeljauw erin en verdeel het tomatenmengsel er overheen. Giet de witte wijn er omheen.
Laat de schotel in het midden van de voorverwarmde oven een minuut of 20 garen.
Verdeel over de borden en serveer meteen, met een schijfje citroen.
Geef er rijst bij. En de rest van de (goed gekoelde) witte wijn.

4 reacties op “Recept van de week: kabeljauw in tomatensaus”

  1. Die lucht van ‘haring in tomatensaus’! Toen ik eind jaren ’60 op de MULO zat had ik ene klasgenoot die altijd achter mij zat en letterlijk iedere dag die troep op zijn bammetjes had, de meur die dus over mijn schouders kwam……

  2. Dag René. Een heel herkenbaar verhaal. Halverwege de 60’er jaren ook één keer geprobeerd. Inderdaad. Alleen het openen was al een onderneming. En dan die “meur”. Even off-topic. Vroeger had je o.a. ook Nasi Goreng in blik van “Coen Visser”. Ook niet te vreten. Ik ben er toen mee naar de winkelier terug gegaan en heb gezegd dat ik met die Nasi nog niet eens mijn kat wilde vergiftigen. Kreeg mijn geld terug. Ik ga je recept maken. Dank hiervoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top