Recept van de week: Omelette paysanne

vr 17 juni 2016

Categorieën: , ,

Schermafbeelding 2016-06-16 om 17.19.57

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Een brocante in het dorp, een mooie aanleiding om het gehucht eens nader te verkennen en meteen de kronkelstraatjes af te zoeken naar leuke eethuisjes. Die waren er niet. Maar aan de rand van het dorpsplein vonden we een gesloten restaurantje, een pizzeria en een crêperie. Bij de pizzeria barstte het volk uit de voegen, de crêperie had nog een paar tafeltjes vrij op het terras. En zowaar: ook salades en hartige gerechten op de kaart. We kozen, en wachtten – mede dankzij de uitstekende huiswijn – met toch wel tamelijk hooggespannen verwachtingen op de lunch. Die kwam, ruim drie kwartier later.
“In de boter gebakken”, zuchtte de echtgenoot en kruiste zijn bestek ontmoedigd over zijn enorme ‘omelette paysanne’, die er overigens best appetijtelijk uitzag. Maar na één hapje was duidelijk dat dit ‘m niet ging worden.
“Doggybag dan maar?” opperde ik monter vanachter mijn overvolle plateau ‘salade au chèvre chaud’ die ook nog eens werd opgesierd door een flinke berg ovenfriet. “Dan delen we deze wel, krijg ik in m’n eentje toch nooit op.” Het was z’n eer te na; met veel wijn en moeite spoelde hij het merendeel van het eiergerecht naar binnen. Dus verdween het merendeel van mijn salade in de doggybag. En was híj die avond doodziek. Niet van de wijn, maar van de boter. Na de ruime kwarteeuw die we hier in het zuiden bivakkeren zijn onze magen blijkbaar zó op olijfolie ingesteld dat boter behoorlijk onverteerbaar is geworden. En iets dat in boter gebàkken is, zorgt voor een acute indigestie van martelende proporties die dagenlang kan aanhouden.
Ja ja, eigen schuld dikke bult en zo. Maar als je olijfolie lekker vindt, raakt boter vanzelf uit de dagelijkse routine en uiteindelijk helemaal uit zicht. En nee, ik houd niet van boterhammen besmeerd met boter èn belegd. Ook niet van melk trouwens, die vervang ik doorgaans door witte wijn.
De echtgenoot hoeft even niet, maar voor wie wèl interesse heeft hierbij mijn eigen recept voor een omelette paysanne. Vergeet de wijn niet!

Ingrediënten:
8 eieren
1 ui
1 kleine groene paprika
1 zakje geraspte parmesan
½ bosje bieslook
100 gram gekookte ham
zout en peper uit de molen
scheutje witte wijn
olijfolie
4 grote tomaten

Bereiding:
Snipper de bieslook, pel en snipper de ui.
Snij kop en kont van de paprika, vierendeel ‘m, haal de zaadlijsten eruit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
Snij de ham in blokjes.
Breek de eieren in een ruime kom en die er zout en peper bij. Kluts de boel flink los met de mixer. Meng de parmesan erdoor, plus een klein scheutje witte wijn.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan met anti-aanbaklaag en fruit de ui erin aan. Als de ui glazig wordt, de paprika toevoegen en een paar minuutjes meebakken op laag vuur. Doe de hamblokjes erbij en verdeel alles gelijkmatig over de bodem. Giet het eiermengsel erin, zodat alles min of meer bedekt wordt en laat op heel laag vuur aan de onderkant goudbruin worden. Schudt de pan af en toe heen een weer terwijl de omelet gaar wordt, zodat die niet vastkleeft. Controleer de bruintegraad door met een vork of mes de zijkant op te tillen en eronder te gluren. Bij goudbruin van het vuur halen, ook als de bovenkant nog niet gestold is.
Zet de oven intussen op de grillstand, want omdraaien is – in elk geval voor mij – teveel gedoe en loopt zelden goed af. Als de grill gloeit, de pan vlak onder de grill schuiven en de bovenkant van de omelette in een paar minuutjes gaar en goudbruin laten worden. De steel van de koekenpan wel buiten de oven laten steken, dus de deur niet sluiten!
Snij de tomaten in plakken en verdeel ze over de borden. Snij de omelette in vieren en leg de stukken ernaast. Strooi er de bieslook overheen. Geef er stokbrood en een glas frisse witte bij.

6 gedachten over “Recept van de week: Omelette paysanne”

  1. Ik heb geen probleem, ben namelijk een liefhebber van mooie olijfolie én roomboter. Mag graag verschillende olijfoliën en verschillende roomboters in huis hebben. En altijd eieren, want zonder eieren….
    Jan Brusse had ooit ook een mooi verhaal over een echtpaar, zij uit het Zuiden dus olijfolie en hij uit het Noorden dus roomboter, en dat huwelijk liep dus spaak.
    Ik heb net een nieuwe haring op, maar anders was ik een lekkere omelet gaan bakken, morgen dan maar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven