Recept van de week: Eté indien-tonijnprutje

vr 9 september 2016

schermafbeelding-2016-09-09-om-17-59-23

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Heet, droog, en dat al weken achter elkaar. We kunnen zo langzamerhand wel gaan spreken van een ‘été indien’, want er lijkt weinig kans op een regendrupje of lagere temperaturen de komende tijd. Dat ‘été indien’ is eigenlijk een beetje rare term voor een Franse nazomer. ’t Is de letterlijke vertaling van ‘Indian summer’ en er zijn vele verklaringen over de oorsprong ervan, maar de meest gangbare is dat het afkomstig is van de eerste kolonisten in het Wilde Westen. Die zagen na een lange hete zomer de winter graag komen, dan bleven de Indianen tenminste een tijdje weg en werden ze niet meer bedreigd en geplunderd. Maar bij aanhoudend mooi weer kwamen die juist nóg een keertje langs. En nee, dat heeft helemaal niets met Frankrijk te maken dus die ‘été indien’ slaat eigenlijk nergens op. In het Nederlands heet zo’n mooie nazomer in de volksmond overigens gewoon ‘oudewijvenzomer’, maar oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen de menselijke levensdraden uitsponnen. Al wordt er ook verteld dat het gaat om een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Of om oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen. En volgens de definitie van de Dikke Van Dale gaat het gewoon om ‘een ‘nazomer (sept, okt) met mooi hogedrukweer waarin de tuin- en veldspin draden spinnen die door de lucht zweven en in het gezicht voelbaar zijn’.
Hoe dan ook, zo’n warme nazomer nodigt niet echt uit om lang in de keuken te gaan staan. Doen we ook niet. Met dit tonijnprutje zit je zo weer op het terras van een lekker hapje en een glaasje frisse rosé te genieten.

Ingrediënten:
4 grote aardappelen
2 blikjes tonijn op olijfolie (160 gram elk)
120 gram groene olijven (ontpit)
60 gram kappertjes op azijn
3 ansjovisfiles op zout
3 tenen knoflook
1 bosje peterselie
wijnazijn
mayonaise
zwarte peper uit de molen
wat blaadjes sla

Bereiding:
Schil de aardappels en kook ze gaar, giet ze af, maar laat ze in de pan zitten.
Pel intussen de knoflooktenen, hak de peterselie grof, snij de ansjovis in stukjes.
Laat de olijven de kappertjes uitlekken in een zeef.
Open de blikjes tonijn, giet van eentje de olie af.
Knijp de knoflook uit boven de hete aardappels en prak ze erdoor met een stamper.
Doe de peterselie, de olijven de kappertjes, de ansjovis, plus de blikjes tonijn (waarvan eentje dus mét olie en al) in de keukenmachine, prak de tonijn even los. Vermaal alles tot een smeuïge massa, dat kan wel een paar minuten duren; af en toe even stoppen en de boel naar beneden vorken helpt.
Doe de tonijnprut bij de aardappels, samen met een flinke scheut wijnazijn, een dikke klodder mayonaise en flink wat versgemalen zwarte peper, en meng alles goed door elkaar. Blijft de massa te droog, dan nog wat extra mayonaise toevoegen. (Het recept voor mayonaise staat hieronder, maar die mag ook gewoon uit een knijpfles of pot komen hoor.)
Leg wat blaadjes sla op de borden, verdeel de prut erover en geef er stokbrood en een glaasje rosé bij.

Mayonaise:
Ingrediënten:
2 eierdooiers
circa 1 glaasje olijfolie
1 theelepel mosterd
1 eetlepel wijnazijn
fijn zout en peper

Bereiding :
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Breek en scheidt de eieren, doe de dooiers in een (niet te grote) kom, doe er de mosterd, wat zout en wat peper bij en roer even voorzichtig door elkaar, en zet er dan de mixer op. Kluts alles stevig door elkaar, en voeg scheutje voor scheutje en in een dun straaltje de olie toe. Blijven kloppen tot de olie volledig is opgenomen vóórdat het volgende scheutje wordt toegevoegd. Na verloop van tijd ontstaat er een dikke mayonaise. Dik genoeg? Dan stoppen met olie toevoegen. Op het laatst druppel voor druppel wat azijn bijmengen, en eventueel wat extra peper en zout naar smaak. De mayonaise kan 1-2 dagen in de koelkast bewaard worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top