Gewoon, een half miljoen om te jagen

zo 8 januari 2017

tableau_20chasse

 

Ik heb het niet zo op jagers. En ik heb het niet zo op Christian Estrosi. Deze regio-president van PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) en adjunct-burgemeester van Nice, doet me altijd ontzettend denken aan de ooit door Van Kooten en De Bie verzonnen en door Van Kooten perfect neergezette wethouder Hekking van het denkbeeldige plaatsje Juinen. Hekking drong zich altijd op de voorgrond, ook als hij er niks te zoeken had, en Estrosi is minstens zo publiciteitsgeil. Je kunt geen krant openslaan, geen tv-journaal bekijken of Estrosi weet wel ergens luidruchtig mee de aandacht te trekken. Zoals nu weer, met de aankondiging dat hij tot 2021 € 500.000 subsidie per jaar uittrekt voor jagers. Dat is in totaal € 2,5 miljoen!
“Als zij er niet zijn, is dat een ramp voor de ecologie”, aldus Estrosi. Zou het? Er zijn hier in de regio PACA nu 77.509 jagers met een jachtvergunning, hun departementale organisaties en verenigingen bieden werk aan 2.000 mensen, da’s dus op beperkte schaal goed voor de economie, maar dat heeft niks met ecologie te maken. Het zal best dat er hier en daar wat gedaan moet worden om de wildstand in toom te houden, maar daar hoeft niet speciaal door hobby-moordenaars voor afgeslacht te worden, er zijn alternatieven (http://bit.ly/2i30W8z). En als die niet afdoende zijn, laat die wildstand dan aan professionals over. Het klopt dat het aantal plezierjagers jaarlijks iets terugloopt: de oudere generaties sterven uit, minder jongeren zien er de lol van in. Maar is dat een reden om zo’n enorme schep belastinggeld uit te delen aan het in stand houden van wat Estrosi “de oudste sport van Frankrijk” noemt? Sinds wanneer is lustmoord een sport? Tegenstanders van de jacht vragen om in elk geval dan een verbod op zondag in te stellen. Nationaal onderzoek wijst uit dat maar liefst 79% van de Fransen voor zo’n verbod is (http://bit.ly/2i5n11p) en een nationale petitie heeft 300.000 handtekeningen opgeleverd; vooral in het departement Alpes-Maritimes durven veel mensen op zondag niet uit wandelen te gaan. Gemiddeld vallen er jaarlijks 10 doden bij jachtongelukken. En dat zijn lang niet altijd jagers. Het wordt hoog tijd dat er aan al die moord en doodslag een einde wordt gemaakt. Heus, dat kan: http://france-sans-chasse.org

26 gedachten over “Gewoon, een half miljoen om te jagen”

 1. Hoi Renée,
  Het zal nooit stoppen, Renée.
  Al eeuwen praten de ” liefhebbers” over het in stand houden van het wild, het teveel en de zieke dieren moeten weg.
  Hoeveel hobby-jagers die nauwelijks een geweer kunnen vasthouden, schieten op alles wat beweegt, erbarmelijk.
  Maar wij moeten dat snappen en tijdens debatten word je meewarig aangekeken, zij snapt ‘t niet.
  Nou, of ik het snap.
  Als ik niet mee wil naar het fête de chasse, ben ik de stoorzender, eveneens als ik weiger foie gras te eten.
  De koninklijke domeinen, waar speciaal voor de Koninklijke gasten, wild wordt uitgezet.
  Je hoeft maar op een krukje te zitten, de drijvers doen hun werk en het wild kan geen kant meer op, intriest.
  Maar de jacht zal blijven, ondanks protesten, ondanks alle handtekeningen van tegenstanders.
  Goed dat je er een artikel aan wijdt, beter dan de kop in het zand steken.
  Dag Renée,
  Jacqui.

  1. Nee, het zal niet van vandaag op morgen ophouden Jacqui, en als iedereen z’n mond houdt verandert er inderdaad nooit wat Dus trek ik de grote bek maar weer eens open. Hopelijk gaan er steeds meer mensen denken zoals jij en ik. En al zal dat langzaam gaan, ik heb de moed nog niet helemaal opgegeven…

 2. Een ramp voor de ecologie dat zijn de heren chasseurs. als je de kelerezooi ziet die ze in het bos achterlaten, kogelhulzen, pleepapier.
  En het doodschieten van trekvogeltjes , is dat dan zo goed voor de ecologie.?

 3. Tja, de man doet aan stemmen kopen en daarnaast vrees ik dat er heel wat hoge en lage fonctionnaires zijn die hun baantje aan hem te danken hebben. Ik heb geen enkel probleem met een boer die zo af en toe eens een haas, konijn, ree of zelfs zwijn schiet op zijn land. Dat is van alle tijden en in slachthuizen gaat het er ook niet echt lekker aan toe, geloof mij. Wel heb ik een hekel aan plezierjagers en lach mij altijd suf als ze elkaar weer eens per ongeluk afknallen. Voor zover er wat aan wildstand gedaan moet worden, laat dat dan gebeuren door jachtopzieners, die weten wat ze er tussenuit moeten schieten. Maar vergis je niet hoor, de idiotie van natuurbeschermers gaat heel ver, ook in NL. Eerst jaren en jaren actie voeren om de das te beschermen, en nu gaan er stemmen op om er flink wat te ruimen want er zouden er teveel zijn. Hetzelfde geldt voor de bevers langs de Maas, die willen ze nu flink gaan ruimen en ze dan als streekproduct op de kaart gaan zetten. Hoe gek kun je het bedenken?

  1. De spijker op z’n kop Arie. En wat te denken van de heckrunderen bij de Oostvaardersplassen? Eerst dieren uitzetten die er van nature niet horen, en als het er teveel worden: afschieten of laten verhongeren omdat er binnen de beperkte omheinde ruimte niet genoeg voedsel is, want bijvoederen is tegennatuurlijk! Wie is er hier nou gek?

 4. Marijke Boelen bakker

  Ik ben niet tegen de jacht… Vind het zelfs weleens lastig dat vele Nederlanders die in Frankrijk wonen altijd negatief zijn tegen jacht/jagers. Maar dat wat jij schrijft vind ik niet normaal… grote subsidies voor jagers en dan ook de beschrijving van de regio president….. iel iel! Hier bij ons en met namen ons dorp valt het allemaal wel mee, ja ook hier zijn er jagers, maar alles in het redelijke.

  1. Als de jacht echt functioneel is kan ik me er iets bij voorstellen Marijke, maar zo’n overduidelijke ‘move’ van die Estrosi om zieltjes te winnen gaat me te ver. Die hele jacht hier ook trouwens. Tik op mijn blog bij de zoekfunctie maar eens ‘jacht’ in.

 5. ‘Sangliers’ planten zich snel voort en sinds de wolven verdwenen zijn
  hebben ze weinig natuurlijke vijanden in Zuid-Frankrijk. Dus zonder
  menselijk ingrijpen ontstaat er snel een overbevolking.

  Het jachtinstict zit heel diep in ons en dat verdwijnt niet zomaar. Dat de jagers plezier in de jacht hebben vind ik niet onmenselijk, al is het niet mijn passie.

  Op france-sans-chasse.org lees ik dat het afschieten van het teveel aan ‘sangliers’ dan door een overheidsorgaan zou moeten gebeuren. Dus in plaats van de jagers die het met plezier gratis doen willen ze er dure ambtenaren mee opschepen. Dat lijkt mij onlogisch.

  Dat het René en vele anderen tegen de borst stuit begrijp ik, maar het afslachten van de Rohingyas in Birma vind ik erger.

  1. Door menselijk ingrijpen is die overbevolking hier juist gecreëerd Henri. Er moesten in het verleden – toen de wildzwijnsstand laag was – zo nodig everzwijnen met tamme varkens worden gekruist. Die werden uitgezet voor de jacht (makkelijke prooi) en vermenigvuldigden zich sneller dan zijn wilde soortgenoten. Met in een aantal gebieden overpopulatie tot gevolg (er zijn ook gebieden met schaarste, france-sans-chasse.org geeft terecht aan dat je everzwijnen ook gewoon kunt verplaatsen). En ja, ik zie als het dan toch moet, liever profi’s de stand op peil houden dan hobbytypes die er voor de lol maar wat op los knallen. Met dit als gevolg: https://kijkzuidfrankrijk.com/site/2011/09/19/genadeschot/ en dit https://kijkzuidfrankrijk.com/site/2014/09/05/adelaarsleed/
   En ja, de genocide in Congo (6 miljoen) is ook erger. Maar ik zie geen reden om daarom dan maar m’n mond te houden over de jacht.
   Overigens is het Renée (met 3 e’s).

   1. Marijke Boelen bakker

    Hier ben ik het echt niet mee eens Renee, onder de hobbyjagers zijn de meesten hele goeie jagers of onder leiding van ouderen die ook hiermee zijn opgegroeid. In elk geval hier in ons gebiedje wel (dus het kan wel) en het kruizen van wilde zwijnen is een fabel, misschien ooit wel toegepast, maar niet lang. Hier heeft uitgebreid in de kranten gestaan dat dat sinds vele jaren verboden is omdat het vlees van die dieren slecht schijnt te zijn.En als dat bij jou in de buurt wel gebeurd probeer je daar dan voor in te zetten. Jagen gebeurd in Nederland ook hoor, al zie je daar minder van dan hier.

   2. Geen idee hoe dat zit met kruisen, maar ik weet wel dat in Italië door ‘gebrek aan zwijnen’ destijds illegaal een grotere variant uit de Balkan is geïntroduceerd http://tinyurl.com/zow6rfd En ja, natuurlijk zijn er jagers die weten wat ze doen, die schieten de zwakkere dieren er tussenuit en staan niet maar lukraak te knallen op alles wat beweegt. Maar plezierjacht? Daar ben ik fel tegen. Ik had vroeger een oom die was wat opgeklommen op de sociale ladder en had een enorm stuk omheind land bij Breda. In het seizoen werden daar weet ik hoeveel fazanten losgelaten om die vervolgens met zijn ‘vrindjes’ van de Rotary etc. vrolijk af te knallen. Ook vond de lul het destijds heel gewoon om voor heel veel geld op gemzen te gaan jagen in de Alpen. Dat soort jagers heb ik dus een bloedhekel aan, ik hoop altijd dat die elkaar afknallen.

   3. Marijke Boelen bakker

    Daar kan ik mij ook wel in vinden Arie. En het zal best in delen van Frankrijk niet gaan zoals het hoort, maar hier bij ons in de Saône-et-Loire valt het best mee. De jagers hebben een quotem en dat wordt elk jaar opnieuw bekeken.

   4. In de Nièvre geldt officieel ook een quotum, maar soms wordt er een uitzondering gemaakt en gaan ze met een grote groep achter een enorme ‘beer’ aan die er teveel een zooitje van maakt. Een paar jaar terug nog een ‘beer’ van 150+ kilo, een monster was dat.

   5. Nou Marijke, ik zou zeggen: kom eens langs, dan kun je tijdens een boswandeling aan den lijve ondervinden wat een ongeorganiseerd zooitje afknallers er hier rondloopt. En het kruisen van wilde zwijnen en tamme varkens is allesbehalve een fabel. Lees je even mee? Hier http://cousin.pascal1.free.fr/chasse/cochons_sangliers.pdf en hier http://www.ardeche.gouv.fr/IMG/pdf/_2014_03_21_-_CP_decouverte_cadavre_porcin_du_bois_du_Laoul__cle741ec9.pdf En het gebeurt tot op de dag van vandaag, ook al is het officieel verboden. Bovendien is het vlees niet ‘slecht’ (het wordt volop egeten hoor) zoals jij beweert, maar is dat kruisen slecht voor de zuiverheid van het wilde zwijn. Helaas is dat al vele jaren niet zuiver meer, door al dat gerotzooi.
    Overigens verzet ik me al jaren tegen de jacht. Misschien moet je m’n blog eens uitpluizen. Herbij een voorbeeldje: https://kijkzuidfrankrijk.com/site/2010/09/12/het-jachtseizoen-is-geopend-het-moorden-is-weer-begonnen/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven