Recept van de week: Perentaartje met blauwe kaas

vr 2 juni 2017

Categorieën: ,

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik ben dol op (boeren)markten, maar het is niet altijd verstandig mij daar zonder toezicht op los te laten. Nog even afgezien van de tijd die het vreet als ik weer eens met een lokale aanbieder een gesprek aan ga (de echtgenoot neemt dan steevast de wijk naar de dichtstbijzijnde kroeg) kom ik ook altijd met ruimschoots meer dan de bedoeling thuis. Dus staan kasten en koeling (te) lang volgestouwd met ‘in de aanbieding’, ‘zo voordelig’, ‘kun je toch niet laten liggen’ en ‘nergens anders gezien’. Maar ja, da’s niet allemaal eeuwig houdbaar als het niet de diepvries in kan; op zeker moment moet het echt op. Zoals de overrijpe peren die overgebleven zijn van dat kilootje extra, en die halve fourme d’Ambert die – als ie nu niet op gaat – zelfstandig de koelkast uitwandelt. En ja, daar krijg je dus zo’n taartje van. Want aan ‘gaspillage’ doen we niet, tenzij het echt niet anders kan. Maar de markt van komend weekend sla ik toch maar even over. Ik heb ook nog een bak kersen liggen. En een paar smeuïge avocado’s, en nog wel drie jonge geitenkaasjes die op weg zijn naar volwassenheid, en een berg haricots verts, en …. Kortom, kliekjeskoken de komende dagen, en lekker klooien met dingen die je anders nooit gecombineerd zou hebben. Heerlijk!

Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg
200 gram blauwe kaas (fourme d’Ambert, bleu de Bresse o.i.d.)
4 rijpe peren
100 gram gepelde walnoten
sap van een ½ citroen
peper uit de molen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat (het bakpapier eronder laten zitten!) en prik er over het hele oppervlak met een vork gaatjes in. Bedek met aluminiumfolie, even voorzichtig aandrukken. Zet de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en laat het deeg zo’n 10 minuten bakken. Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen. Verwijder de alufolie.
Draai de thermostaat terug naar 180 graden.
Schil intussen de peren, haal het klokhuis eruit en snij ze in schijfjes.
Snij de blauwe kaas in kleine blokjes.
Hak de walnoten grof.
Pers de ½ citroen uit.
Beleg de plak bladerdeeg met de perenschijfjes, verdeel er de kaasblokjes over, besprenkel met citroensap, strooi de walnoten er overheen en geef er een paar draaien uit de pepermolen over.
Zet de bakplaat terug in het midden van de oven en laat de taart nog een minuut of 15-20 gaar worden, tot de kaas gesmolten is.
Meteen warm opdienen is het lekkerst, maar afgekoeld kan ook best. En in kleine stukjes is het een prima borrelhapje bij een glaasje naar keuze.

9 gedachten over “Recept van de week: Perentaartje met blauwe kaas”

 1. Hier erg moeilijk dwz bijna onmogelijk om bakpapier én deeg in een rol te krijgen…
  in Frankrijk normaal.
  In Duitsland wij wonen aan de grens met …is er iets wat er op lijkt.

  Ab heeft inmiddels wel iets wat in een quiche vorm past zonder papier maar t is niet de Franse smaak!

  Over 2 maand weer naar onze geliefde Provence …

  Maar recept klinkt lekker.

  1. Ik geloof dat je in NL pakjes met vierkante plakjes bladerdeeg kunt krijgen Roos, en bakpapier is los aan de rol te koop. Met een beetje aan elkaar plakken van die plakjes (of je maakt gewoon vier vierkante bodempjes) waaronder je bakpapier uitspreidt, kom je ook een heel eind…

 2. Kun je ‘afdrukken’ bij de sharethis-buttons plaatsen. Mijn vrouw is je eeuwig dankbaar en ik ook vanwege het resultaat :)

   1. Dag Renée, het werkt. Helemaal goed. Onze hartelijke dank, niet in het minst voor de recepten ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven