Recept van de week: Salade César

vr 23 juni 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Officieel hebben we hier dan misschien geen hittegolf, maar op m’n kantoor is het wel mooi 31 Cº dus ik vind dat ik recht heb op iets anders dan het aanrecht straks. Ik bedoel, ik wil gewoon buiten zitten en naar de cigales luisteren met een koel glas rosé in de hand. Dus geen ingewikkelde happen vandaag, maar een snelle maaltijdsalade waar je niet lang voor in de keuken hoeft te staan. Een Salade César ofwel Ceasar Salad, en dat heeft niks met de gelijknamige Romeinse keizer te maken. Het slaatje is vernoemd naar de kok die het in 1924 bedacht heeft: Cesare Cardini, een Italiaanse emigrant met restaurants in Mexico en de Verenigde Staten. Het slaatje werd een hit in Hollywood en binnen de kortste keren had iedere restaurateur wel een eigen variant op de kaart staan. De gekte sloeg over naar Europa, maar raakte na verloop van tijd uit de mode.
Maar kijk, net als de slakken en andere retro-gerechten duikt ook ineens de Ceasar Salad weer overal op. Dus wat let je? ’t Is lekker licht en lekker snel klaar. Bon app!

Ingrediënten:
1 krop groene eikenbladsla
2 kippenborstfileetjes
25 gram parmesan in stukjes
4 sneetjes brood zonder korst
2 eetlepels olijfolie

Voor de saus:
1 ei
25 gram parmesan geraspt
1 volle eetlepel kappertjes
1 teentje knoflook
½ theelepel mosterd
sap van een ½ citroen
scheutje Worcestershire sauce
15 cl olijfolie
zout en peper

Bereiding:
Snij de kipfileetjes in dobbelsteentjes, verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de kipblokjes goudbruin en gaar. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snij de sneetjes brood (zonder korst) in dobbelsteentjes en bak ze bruin in het bakvet van de kipblokjes. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Kook het ei hard, laat schrikken onder koud water, pel het en snij in stukjes.
Pluk de sla en was de blaadjes, sla droog.
Pel het knoflookteentje.
Pers de citroenhelft uit.
Doe de sla, de kipfilet en de brooddobbelsteentjes in een ruime kom en meng alles door elkaar.
Maak de saus door in de keukenmachine de kappertjes, de geraspte parmesan, de mosterd, het citroensap, het uitgeperste knoflookteentje, de Worcestershire sauce, de olijfolie en peper en zout naar smaak door elkaar te mixen.
Verdeel het slamengsel over de borden, giet de saus er overheen en garneer met de brokjes parmesan en stukjes ei.
Geef er een mooi glas koele rosé bij.

8 gedachten over “Recept van de week: Salade César”

  1. Het recept lijkt me wel wat en het was goed bedoeld , maar voor mij nog te veel werk met die hitte. Ik heb liever een ijssalade, heb je daar geen recept van?

  2. Het recept lijkt me wel wat maar niet nu,toch te veel werk met die hitte. Ik heb liever een ijssalade. Heb je daar geen recept van?

  3. Recept voor 4 personen; ijssalade. Bedek een schaal met 4 blaadjes sla, daarop 4 plakken cake, daarop 4 bollen ijs , eromheen flink wat aardbeien en bedek dat alles met lekker veel slagroom. Voilà een ijssalade, en vergeet niet Renée, een glas ijskoude rosé!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven