Echt warm & héél druk

Het heeft even geduurd, maar het is nu al bijna twee weken knap warm in Zuid-Frankrijk. Sub-tropen? Dat sub kan wel weg. Iets van zo’n 28 graden in de schaduw is heel gewoon, rond middernacht bij het slotglaasje van de dag op een terras of in je tuin bij 24 graden, niks bijzonders. De beter bedeelden hebben het dezer dagen over airco-country. Er zijn overigens nog nauwelijks hitterecords gesneuveld. Maar de toestand is wel een beetje gespannen. In bijna alle departementen in de regio heerst droogte, je wordt verzocht (of ertoe gedwongen) zo min mogelijk water te gebruiken. Je zwembad niet bijvullen, je auto niet wassen, zo kort mogelijk onder de douche. En omdat de gevreesde mistral huishoudt, is het risico op bosbranden extreem groot. Tal van bossen en bergmassieven zijn tot verboden gebied verklaard, óók en vooral voor wandelaars. Niet dat er veel mensen zijn die bij deze temperaturen uit wandelen willen. Vanwege die mistral en de droogte is bbq-en veelal verboden.
Bovendien is het dit weekeinde op de weg ook geen pretje. Bison Futé heeft code rood afgekondigd, na ‘zwart’ de op één na zwaarste waarschuwing. Quatorze juillet (was op vrijdag) betekent een lang weekeinde voor de Fransen en er zijn al heel veel toeristen, of ze zijn onderweg.
Er zijn verder nog 3 zwarte zaterdagen: 29 juli, 5 en 12 augustus.
Kijk op de Verkeersinfodienst Bison Futé voor de actuele verkeersinformatie: http://www.bison-fute.gouv.fr

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: