Recept van de week: Salade Camarguaise

vr 18 augustus 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Sprak gisteren iemand die laaiend enthousiast was over de Camargue. Terecht, schitterend landschap, fraaie flamingo’s, pittige paardjes en stoere stieren, die helaas voor het stierenvechten worden gefokt, waar ik ernstig tegen ben maar dat is weer een ander verhaal.
‘Of ik wel wist dat ze in de Camargue ook rijst kweekten!?’
“Maar natuurlijk”, zei ik en haalde de rode rijst uit het keukenkastje tevoorschijn.
“Róde rijst?”
“Jawel, en ook zwarte. Maar ook gewoon witte hoor. Doen ze al sinds zo’n beetje de Middeleeuwen. Ze hebben daar zelfs een eigen IGP (indication géographique protégée) keurmerk. Maar da’s pas sinds 1998.”
Tja, en dan moet je natuurlijk ook iets met Camargue-rijst op tafel zetten. Het werd deze Salade Camarguaise. Met witte rijst, want van de rode had ik een beetje te weinig over. Overigens zijn de Riz de Camargue-rijstsoorten gewoon in de supermarkt te koop, beetje duurder maar wel topkwaliteit.

Ingrediënten:
400 gram droogkokende rijst
1 klein blikje ansjovisfilets op olie
1 blikje tonijn op olie (160 gram)
1 komkommer
1 groene paprika
6 stevige tomaten
120 gram zwarte olijven, ontpit
½ blik rode paprika naturel
2 uien
1 teentje knoflook
3 eetlepels kappertjes

Voor de saus:
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel wijnazijn
3 eetlepels mayonaise (mag uit een potje hoor)

Bereiding:
Kook de rijst in ruim water met wat zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat afkoelen.
Pel intussen de uien en hak ze fijn, pel de knoflookteen.
Spoel de ansjovisfilets af en snij ze in stukjes.
Giet de tonijn af en prak los.
Snij 12 plakjes van de komkommer voor de garnering, schil de rest, snij ‘m over de lengte doormidden, haal de zaadlijsten eruit en snij het vruchtvlees in blokjes.
Haal de harde kern uit de tomaten, snij ze in vieren, hou een paar partjes apart voor de garnering, haal de zaadlijsten uit de rest en snij het vruchtvlees in blokjes.
Haal kop en kont van de groene paprika, snij hem doormidden, haal de zaadlijsten eruit en snij de rest in blokjes.
Snij de rode blikpaprika in blokjes.
Doe ui, komkommer, tomaat, paprika(s), tonijn, ansjovis, olijven en kappertjes in een ruime kom, knijp de knoflookteen er boven uit en meng alles door elkaar.
Doe de rijst over in een vergiet, haal met een vork uit elkaar en spoel heel even af onder de koude kraan. Laat goed uitlekken en meng de korrels dan door de ingrediënten in de kom.
Maak de saus door in een kom de olijfolie, de wijnazijn en de mayonaise door elkaar te kloppen tot er een mooie gladde saus ontstaat.
Verdeel de salade over de borden, garneer met de plakjes komkommer en partjes tomaat en giet de saus er overheen. Geef er geroosterd boerenbrood bij voor de ‘bite’ en vanzelfsprekend een mooi glas koele rosé.

2 gedachten over “Recept van de week: Salade Camarguaise”

  1. Mmm…lekker denk ik. Ga k maken. Trouwens die stieren worden niet gedood net als in Spanje…is wel wat vriendelijker in de provence.
    .

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Dream on! Kijk je even mee? Dit was vorig jaar in Arles (hier in de Provende dus) en vindt dit jaar opnieuw plaats: http://toriltv.com/arles-feria-du-riz-2016-la-goyesque/ Verwonden, gek maken, oren afsnijden… Overigens wordt de stier uit de arena weggesleept terwijl hij langzaam stikt omdat hij de ‘niet-dodelijke’ steek in zijn longen heeft gekregen en die vollopen met zijn eigen bloed. En dat zou diervriendelijker zijn? Misschien begrijp je dat ik fel tegen dit soort barbaarse martelpraktijken ben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven