Recept van de week: Panisses

vr 25 augustus 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

In het woord zit het al: ‘panisses’, Nice. En inderdaad komt dit frituurhapje oorspronkelijk daar vandaan. Het maakt dan ook onderdeel uit van de erkende Cuisine Nissarde. Wat niet wegneemt dat je het zo’n beetje in heel Zuid-Frankrijk in tal van varianten terug kunt vinden. Met geraspte kaas erdoor bijvoorbeeld, of gemaakt met maïsmeel. Dat vind ik niks, ik maak ze liever
‘à ma façon’, met herbes de Provence en knoflook. Ook niet helemaal strak in de leer, maar wel erg lekker. En een prima vervanging voor patat, als je dat eens een keertje beu bent.

Ingrediënten:
1 liter water
250 gram kikkererwtenmeel (farine de pois chiches)
3 teentjes knoflook
1 eetlepel herbes de Provence
olijfolie
zout en peper
olie om te frituren

Bereiding:
Breng het water aan de kook in een ruime pan, met 2 eetlepels olijfolie en een stevige snuf zout, knijp de knoflookteentjes erboven uit.
Haal de pan van het vuur en zeef het meel boven de pan uit terwijl je het meteen door het hete water roert; stevig roeren, anders gaat het klonteren. Zet de pan terug op laag vuur en blijf stevig doorroeren tot er een dikke massa ontstaat, dat zal zo’n 10 minuten duren en je een lamme arm bezorgen. Ik gebruik dus gewoon de plonsrobot (staafmixer). Dat mag officieel niet, het moet met een houten pollepel volgens de traditie, maar ik merk geen enkel verschil in resultaat dus…
Draai het vuur uit. Vet een bakblik in met olijfolie en spreidt de massa daarover uit. Laat afkoelen en bedek met plasticfolie. Zet het bakblik minstens 2 uur weg in de koelkast.
Als de bakplak voldoende is opgestijfd en stevig genoeg is om te snijden, snij je er reepjes ter grootte van dikke frites van.
Verhit een laag bakolie (zonnebloem, arachide o.i.d.) in een ruime pan (ik gebruik de wok; scheelt olie en bakt lekker weg) en bak de reepjes in porties in een paar minuten goudbruin en gaar.
Laat de panisses uitlekken op keukenpapier, bestrooi ze met peper en herbes de Provence en serveer ze zo heet mogelijk.
Lekker als snack, maar ook bij een salade en/of een stukje vlees.
Een glaasje mooie koele rooie erbij maakt het af.

8 gedachten over “Recept van de week: Panisses”

   1. Sorry Renée,ik had echt niet zo brutaal willen zijn,is eigenlijk helemaal mijn aard niet….beetje teveel druivenvocht…Sinds ik hier in Fr woon maak ik zoveel fouten tegen het nederlands dat ik soms beschaamd ben.Ik moet wel zeggen dat in de dikke van Daele ‘opgesteven ‘ staat en dat in vlaanderen altijd deze vorm gebruikt wordt.
    Nogmaals mijn excuses!!!
    Ik geniet wekelijks van je colums en ik mijn vervoegingen bijstellen!!

   2. Kijk, Zuid-Frankrijk!

    Lieve Chantal, maak je niet druk! Ik volg nieuwe spellings- en vervoegingswijzen al sinds het Groene Boekje van 1952 niet meer ;-]
    Als men maar snapt/voelt wat er staat ben ik allang blij. Vandaar dat ik bijvoorbeeld ouderwets nog wel eens als ouderwetsch schrijf, en m’n eigen fantasiewoorden als avondblond (blondje op leeftijd), banketkapsel (het taartjeshaar dat nu in de mode is) en plonsrobot (staafmixer) gebruik.
    Heb een fijn weekeinde en geniet van een glaasje gegist druivensap extra. Chinchin!

 1. Hi Renèe,
  Gisteren thuisgekomen van de Var, was tevoren een tikkeltje bang voor de gevolgen van de bosbranden, viel 100% mee.
  Maar wat kunnen ze daar gerechten maken voor de Vegans, ik heb heerlijk meegegeten van de plats, versierd met bloemetjes en geschaafde truffels.
  En dan nu aan de Panisses, bedankt weer en een goed weekend,
  Liefs, Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top