Recept van de week: Kabeljauw met bietjes

vr 15 september 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Even een vorkje buiten de deur prikken word je van 18 september tot 1 oktober wel héél aantrekkelijk gemaakt. Voor de 8e keer doen honderden restaurants in heel Frankrijk mee aan de actie ‘Tous au Restaurant’, waarbij je slechts 1 menu hoeft te betalen als je met z’n tweeën komt. Vorig jaar scoorden ruim 600.000 mensen op deze manier een gratis maaltijd in circa 1.200 deelnemende eetgelegenheden; dit keer doen zo’n 1.400 restaurateurs mee, waaronder beroemde chefs als Gérald Passédat, Lionel Lévy, Guillaume Sourrieu, Christian Ernst, Roland Schembri, Christophe Negrel, Ludovic Turac, Marc de Passorio en vele anderen.
Ongeveer 200 van de deelnemende restaurants bieden (ook) het menu Fromage de France aan, wat betekent dat je een selectie van prima Franse kazen krijgt voorgeschoteld, inbegrepen bij het menu.
‘Leuk!’, dacht ik, gaan we doen. Even op de site www.tousaurestaurant.com kijken wat er hier in de buurt zit. Helaas: voor het dichtstbijzijnde restaurant dat meedoet moet ik anderhalf uur de auto in. En daar heb ik nu ff helemaal geen zin in. Want ik moet dan ook nog anderhalf uur terug tuffen en dat zie ik niet zo zitten, ik hou van een glaasje bij de maaltijd, ik ben niet zo’n Bob. Nadeel van wonen op het platteland, tuurlijk, maar het bijkomend voordeel daarvan is dat de restaurantjes hier op loopafstand zijn, en zó schappelijk geprijsd dat je portemonnee ook twee menu’s wel aankan. En je eet evengoed prima. Het bijkomende nadeel is dan wel weer dat de meeste aan winterslaap doen en dat ze hier op het dorp zelfs al in herfstslaap zijn weggedut. Bon, dan kook ik maar weer zelf. Beetje hartverwarmend hapje, want vandaag laat het weer het behoorlijk afweten: amper elf graden, donkere wolkenluchten. Maar nog steeds geen spatje broodnodige regen. Troosteten dus maar: kabeljauw in een jasje met warme bietjes. Simpel, snel en smakelijk.

Ingrediënten:
2 dos de cabillaud (moten kabeljauwrug)
2 grote gekookte bieten (of 4 kleintjes)
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 ei
bloem
scheutje witte wijn
olijfolie
balsamico-azijn
peper en zout
eventueel een beetje sla en/of tomaat ter garnering

Bereiding:
Snij het kopje en kontje van de bieten en rasp of snij ze in plakjes.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Dep de kabeljauw droog met keukenpapier, snij de moten in tweeën, laat ze rusten.
Breek het ei in een kom en klop het los. Voeg peper en zout toe, knijp de knoflooktenen erbij uit en roer alles goed door elkaar. Voeg een scheutje witte wijn toe en doe er daarna beetje bij beetje zoveel bloem bij (blijven kloppen) tot je een stevig papje zonder klonten hebt; het mag niet meer van de vork druipen, denk aan dik pannenkoekbeslag. Zet weg.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui erin aan, draai het vuur laag als de uien glazig zijn geworden en doe de bietjes erbij. Roer ze om en laat alles goed doorwarmen. Doe er dan een flinke scheut balsamico-azijn bij, roer alles nog eens goed om, doe het deksel op de pan en draai het vuur uit.
Verhit een ruime scheut olijfolie in een koekenpan.
Haal de kabeljauwmoten door het beslag en bak ze snel aan twee kanten aan; eerst wachten tot het beslag aan de ene kant gestold is, dan pas omdraaien. Met een paar minuutjes aan elke kant is de vis wel gaar, en nog sappig.
Verdeel de bieten over de borden, leg op elk bord een moot kabeljauw en versier eventueel met wat sla en/of tomaat. Geef er aardappelpuree of gewoon (stok)brood bij. En een glaasje lichtrood. Of rosé, als het weer weer opknapt.

2 gedachten over “Recept van de week: Kabeljauw met bietjes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top