Recept van de week: Vrijdag de 13e biscuits

vr 13 oktober 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Goed, vrijdag de 13e dus. Ik heb nooit echt gesnapt waarom mensen zich daar nou zo druk om maken. Brengt ongeluk? ‘t Zal best, maar waarom kloppen de statistieken dan niet? Volgens het Nederlandse Centrum voor Verzekeringsstatistiek komen er op zo’n dag als vandaag zelfs minder ongevallenmeldingen binnen dan op andere dagen van de week. Omdat mensen extra voorzichtig zijn, of liever thuis blijven.
Maar in Griekenland, Spanje en Latijns-Amerika is er vandaag niks aan de hand, dáár moet je juist oppassen voor dinsdag de 13e. En bij m’n buren vlak over de grens, in Italië, is het vrijdag de 17e waarop het ongeluk gegarandeerd toeslaat. Hier in Frankrijk kan het dubbeltje twee kanten op rollen. Of je wint vandaag de ‘supergagnotte’ van de Loto of die van de EuroMillions (het aantal lootjeskopers verdubbeld zo ongeveer op dit soort dagen), of je geeft toe aan je paraskevidekatriafobie: extreme angst voor vrijdag de 13e. Je verroert geen vin en je komt bed pas uit na middernacht op zaterdag de 14e.
Mij is het allemaal om het even. Ik ben vandaag dus zonder problemen langs de lokale cave, de épicerie, het café en de tabac gehuppeld. Heelhuids thuis, en op tijd voor de lunch. Jawel, mét een kraslootje. Keurig bewaard tot na de maaltijd en pas open gekrast bij de koffie. Nee, natuurlijk niks gewonnen. Het geluk kwam van de bakplaat met Italiaanse chocobiscuits die nog net op tijd genoeg waren afgekoeld om er zonder je vingers aan te branden van te snoepen. Hierbij het recept.

Ingrediënten:
470 gram bloem
200 gram suiker
60 gram cacao
1 theelepel bicarbonate de soude (bakpoeder)
1 theelepel nootmuskaat
½ theelepel kaneel
1 zakje vanillesuiker
75 gram grof gehakte chocolade (of walnoten, of rozijnen)
25 cl plantaardige olie
25 cl melk

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng in een ruime kom de suiker, de bloem, de cacao, het bakpoeder, de gist, de nootmuskaat, de kaneel, de vanillesuiker en de gehakte chocolade (of walnoten, of rozijnen) door elkaar.
Verwarm de melk.
Maak een kuiltje in het mengsel in de kom en giet er de olie en de warme melk bij. Roer alles goed met een pollepel door elkaar, en kneed verder tot een stevig deeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier (of vet hem in). Maak bolletjes van het deeg en druk die plat op de bakplaat.
Laat de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven in zo’n 9 minuten goudbruin en knapperig worden.
Laat ze wat afkoelen en serveer ze direct, al kunnen ze ook een paar dagen, goed luchtdicht afgesloten, bewaard worden. Geluk verzekerd.

2 gedachten over “Recept van de week: Vrijdag de 13e biscuits”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven