Recept van de week: Zuurkoolstamppotje

vr 27 oktober 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Moest de echtgenoot ineens zuurkool! Toegegeven, sinds de verhuizing (en da’s toch al wel anderhalf jaar geleden) niet meer kunnen krijgen hier in de nieuwe buurt. En nou ineens lag die zure kool in de slagersvitrine bij de gloednieuwe Intermarché. Waar het druk was, met leuterdametjes met eindeloos veel tijd. Voor héle kleine oeverloze bestellinkjes. Maar de echtgenoot hield aan.
“Ga jij dan lekker zelf in de wacht staan?”, vroeg ik iets te Rotterdams. We maakten het af op ‘tot straks bij de kassa’; hij zou de rest van de boodschappen bij elkaar sprokkelen, ik ging staan verzuurkolen. Uiteindelijk viel het mee, en het lukte me zelfs om de slager ervan te overtuigen dat ik ‘nee, echt niet’ behoefte had aan dikke vette worsten in alle soorten en maten, aan hele zijen varkensspek, aan dubbeldikke karbonades. Ik wist uiteindelijk te ontkomen met een simpel zakje zuurkool. Rauw, zonder ganzenvet: alleen die lucht al! Kots!
Ik vond de echtgenoot terug nog voor ie zijn favoriete wulpse kassière had bereikt, en kon nog net een bij de visboer opgehaald mootje kabeljauw en een flesje frissig wit in het karretje kieperen. Het wordt nog eens wat, met ons.

Ingrediënten:
750 gram rauwe zuurkool (choucroute cru)
4 grote aardappels
2 grote uien
2 tenen knoflook
1 volle eetlepel fond de veau
1 afgestreken eetlepel herbes de Provence
scheut wijnazijn
scheutje ketjap
witte wijn
olijfolie
witte peper

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en fruit de ui erin aan, pers de knoflooktenen er boven uit, doe er een flinke scheut witte wijn bij en voeg de zuurkool toe; de zuurkool moet goed zompig zijn maar niet onder komen te staan. Roer de boel door elkaar en laat alles op laag vuur zo’n 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe een scheut wijn toevoegen als droogkoken dreigt.
Schil intussen de aardappels, spoel ze af en snij ze in stukken. Zet ze op met ruim kokend water zonder zout, kook ze gaar en giet ze af.
Meng de herbes de Provence, de fond de veau en de ketjap bij de zuurkool, voeg de aardappels en flink wat witte peper toe en stamp alles door elkaar. Proef op smaak en doe er eventueel nog wat azijn, ketjap of olijfolie bij; het moet zoetzuur, niet te flauw en zeker niet te droog worden.
Ik eet er zelf graag een mootje kort gebakken kabeljauw (dos de cabillaud, daar zitten geen graatjes in als het goed is) bij: scheutje olijfolie plus een klontje boter in een koekenpan verhitten, de met wat peper en zout bestrooide vismootjes aan twee kanten kort aanbakken, en uit de pan vissen als je er een vork insteekt en nog iéts van weerstand voelt.
Geef er een glaasje frisdroge witte wijn bij, er mag best een sprankeltje in zitten.

1 gedachte over “Recept van de week: Zuurkoolstamppotje”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top