Sainte-Agnès: het hoogste kustdorp van Europa

ma 22 januari 2018

Als je een keertje in de buurt van Nice en Menton bent, rij dan even door naar het noorden. Kom je uit in het uniek gelegen middeleeuwse gehucht Sainte-Agnès in de Alpes-Maritimes, op 800 meter hoogte tegen een bergwand aangeplakt. Sainte-Agnès is daarmee het hoogst gelegen kustdorp van heel Europa met daardoor een werkelijk formidabel uitzicht op de Baai van Menton en meer van de Côte d’Azur, plus de grens met Italië. De eerste bebouwing dateert uit de 11e eeuw, de hoogbejaarde straatjes zijn er nog, maar van het château is vrijwel niets meer over. Behalve dan de middeleeuwse kasteeltuin die je niet mag missen. Geldt ook voor de Église Notre-Dame-des-Neiges, maar vooral voor het Fort (nu een museum) dat deel uitmaakte van de beroemde Maginot-linie, in de jaren dertig gebouwd toen Frankrijk zich tegen Duitsland wilde beschermen. Maar het Fort van Sainte-Agnès werd in de eerste plaats opgetrokken met het oog op een eventuele aanval vanuit Italië.
Als je in het dorpje rondbanjert, snap je waarom Sainte-Agnès genoteerd staat op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France en hoewel er maar weinig mensen wonen, zijn er toch twee restaurantjes (met uitzicht) waar je met een gerust hart naar binnen kunt lopen: Le Saint-Yves in de Rue des Sarrasins en Le Righi op de Place du Fort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven