Recept van de week: Fondant au chocolat Saint Valentin

vr 9 februari 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Volgende week woensdag is het Valentijnsdag. Wist ik niet, maar het aanzwellende reclamegeweld valt nauwelijks meer te negeren. En gewoon een kaartje of een bloemetje aan je al dan niet geheime liefde sturen is allang niet meer voldoende. Je moet groot, groter, groots uitpakken: met juwelen, luxe resorts, in een kersenrode Tesla naar de maan geschoten worden voor een romantisch dinertje, zoiets. Terwijl die Valentijn toch eigenlijk een hele simpele jongen was. Hij zou volgens de legende een eenvoudige priester in Rome zijn geweest, die tegen het uitdrukkelijke bevel van keizer Claudius II (268-270), heidense Romeinse soldaten en hun christelijke liefjes in de echt verbond. Een doodzonde blijkbaar, want Valentijn werd ervoor ter dood veroordeeld, op 14 februari. De cipier die hem bewaakte, had een blind dochtertje dat dol op de priester was. Op weg naar het schavot stopte Valentijn haar een briefje toe. Toen ze het op de tast opende, viel er een bloem uit en als door een wonder kon het blinde meisje zien en de tekst nog lezen ook: “Van je Valentijn”. En zie, de Valentijnskaart en het bijbehorende bloemetje waren geboren. Maar de executie ging wel gewoon door.
Als troost kreeg het meisje chocoladetaart te eten. Chocoladetaart? Bij de Romeinen? Fake news? Geen idee. Maar ik heb liever een smeltendzachte fondant au chocolat op Valentijnsdag dan dat ik in een speelgoedauto naar de maan word gelanceerd. Ouderwetsche romantiek bevalt me toch beter.

Ingrediënten:
4 eieren
70 gram suiker
55 gram amandelpoeder
30 gram bloem
95 gram boter
100 gram pure chocolade (minstens 70%)
wat extra bloem en boter voor de vormpjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de vormpjes in met boter en bestrooi ze licht met bloem.
Sinds ik een taartje fijn geprakt heb toen ik ‘m uit een aanplakkend stenen soufflévormpje probeerde te prutten, gebruik ik stevige aluminium of papieren cupcakebakjes, die pluk je er tenminste makkelijk af. En dat moet! De grap is dat je zo’n taartje eigenlijk maar half afbakt; de buitenkant mag gaar worden, het hart moet vloeibaar blijven. Beetje te hard knijpen en je hele prachtige resultaat is naar de knoppen geholpen.
Klop in een ruime kom de eieren met de suiker op, tot het mengsel wittig verkleurt.
Doe er het amandelpoeder en de bloem bij en klop alles weer goed door elkaar.
Breek de chocolade in stukjes en laat die samen met de boter smelten. Kan au-bain-marie (een kom in een pannetje heet water op laag vuur zetten) of in de magnetron.
Doe het chocomengsel bij het eimengsel en meng alles gelijkmatig door elkaar.
Vul de vormpjes met het mengsel (doe er gerust een extra vormpje bij als er wat overblijft) en laat de taartjes in het midden van de oven in 8 à 10 minuten garen.
Steek er ter controle schuin vanaf de zijkant een prikker in: alleen aan het puntje mag chocola plakken, de rest moet droog blijven.
Seveer er een glaasje prik bij; ik ga voor een ‘Cuvée d’une nuit’ brut (what’s in a name?) bubbelrosé ‘méthode champenoise’ van onze buurtcave. Ware liefde moet gevierd worden tenslotte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top