Recept van de week: Potage de petits pois

vr 23 februari 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Koud! Volgens Météo France vanaf dit weekeinde zelfs Siberisch koud, met sneeuw en ijs en een gevoelstemperatuur die met gemak de -25 ºC gaat halen. Hier! In Zuid-Frankrijk! Terwijl ik eergisteren nog buiten in het zonnetje een glaasje op het café-terras dronk naast een luidruchtig gezelschap motorrijders op doortocht, en al stiekem van het voorjaar droomde. Vanwege al die uitbottende knopjes in de bomen en struiken rondom het huis, de eerste trekvogels in de tuin die me ‘s ochtends wakker zingen, de hopen hondenharen die ik wegswiffer omdat het huisgespuis blijkbaar nu alweer in de rui is. En dan ineens Siberië op bezoek. Dat vraagt om warme maaltijden die koubestendig zijn.
Erwtensoep dus. Op z’n Zuid-Frans want voor de Hollandse uitvoering heb ik de juiste ingrediënten niet, en met de ingeblikte Unilever-importvariant wil ik niks te maken hebben. Een 11-stedentocht zit er (hier) niet in, maar m’n eigen ‘koek-en-zopie’… Waarom niet?

Ingrediënten:
500 gram diepvriesdoperwtjes
1 grote aardappel
1 krop sla (laitue)
2 uien
3 tenen knoflook
½ bosje peterselie
1 theelepel gedroogde tijm
2 eetlepels crème fraîche
60 gram bacon fumé (mager ontbijtspek)
zout en peper
olijfolie

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Schil de aardappel en snij ‘m in blokjes.
Haal de buitenbladen, het hart en de dikke nerven uit de sla, was de rest en snij grof.
Hak de peterselie fijn.
Snij het ontbijtspek in reepjes.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en laat de bacon fumé er snel in aanbakken. Voeg de uien toe en laat ze smoren tot ze glazig zijn geworden. Knijp de knoflooktenen erbij uit, doe de sla en de doperwtjes erbij, draai het vuur laag en laat alles met het deksel op de pan een minuutje of vijf pruttelen.
Giet er 1 liter water bij, gooi de aardappelbokjes erbij, voeg de tijm en de peterselie toe, leg het deksel weer op de pan en laat alles op laag vuur een half uurtje sudderen; in elk geval tot de aardappelblokjes zacht geworden zijn.
Proef op smaak en voeg peper en eventueel (het spek is al zout!) nog wat zout toe.
Zet de staafmixer er even in en meng er pas daarna de crème fraîche door.
Serveer met een dikke snee boerenbrood om te soppen en een stevig glas koudebestendig rood.

1 gedachte over “Recept van de week: Potage de petits pois”

  1. De Franse versie zal best lekker zijn, maar ik heb toch liever de hollandse . Het ziet er ook niet echt lekker uit, veel te groen! Als je de” Hollandse” wilt maken , alles is hier te koop bij, de carre-four.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven