Rosé uit een cola-blikje

di 3 april 2018

Peter Hooft is journalist, columnist, levensgenieter en dwarsligger, en een rasmopperaar met ‘joie de vivre’. Hij is tevens auteur van de verhalenbundel ‘Provençaalse Praatjes’.

Door Peter Hooft

Als je onderweg bent, moet je helaas weleens tanken. Ik weet niet wat het is met mijn auto, maar hij is dorstiger dan ik. Of dat lijkt maar zo. Gedwongen legde ik op de autoroute aan bij zo’n station de service waar je behalve benzine ook voor jezelf iets te drinken kunt krijgen. Ik zocht in de koelkast naar mineraalwater toen mijn oog viel op een blikje dat ik nooit eerder gezien had: rosé! Stond dat er echt op?
Voor de zekerheid poetste ik eerst mijn bril op en nam daarna zo’n canette ter hand. Verdomd, ik had me niet vergist: rosé in blik!
Was ik eerst met stomheid geslagen, daarna sloeg boosheid toe. Er leek me een fundamentele grens overschreden. Rosé uit een blikje, het moest toch niet idioter worden. Ik weet heus wel van globalisering en ver-Amerikanisering, maar ik heb sinds mijn entree in dit land altijd geloofd dat de Fransen, trots op hun culturele en gastronomische erfgoederen waaronder en misschien wel vooral de wijn, nimmer zouden zwichten voor de attractie van extra omzet als dat kwaliteits- en dus reputatieverlies impliceert. Rosé uit een cola-blikje! Hoe verzin je het? Er zijn van die grenzen die zelfs de platte commercie zou moeten respecteren. De superieure Provençaalse rosé, opgesloten in duistere wegwerpblikjes? De kortste weg naar degradatie van een illustere drank. En nog milieu-onvriendelijk ook!
Weer ‘en route’ realiseerde ik me dat er al een tijdje sprake is van sjoemel-rosé. Geknoei met krankjorume ‘toevoegingen’ als grapefruit, bier, pastis, prikwater, citroen, aardbei, cognac, Grand Marnier en nog zo het een en ander.
Alsof de Provençaalse rosé opgepimpt zou moeten worden. Je zegt toch ook niet tegen Ferrari: doe er een beetje Volkswagen bij?
In de huiselijke kring bracht ik verslag uit. Een jongeling rende naar de koelkast en toverde er enthousiast een blikje rosé uit tevoorschijn. Ik had kennelijk een ontwikkeling gemist.
Ik zei dat rosé uit blik verboden moest worden.
Ik werd meewarig weggekeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven