Recept van de week: Salade printemps

vr 6 april 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

‘Zo, dat lijkt er meer op’, dacht ik tevreden toen ik vanmorgen het weerbericht bekeek, ‘eindelijk lente’. Het werd een keertje tijd ook, nog nooit zo’n onaangenaam natte, koude en oeverloos voortslepende winter meegemaakt. En altijd maar die mistral, het hield niet op. Bij het NL-ochtendnieuws hadden ze het vanmorgen zelfs al over ‘rokjesdag’, maar dat vind ik dan weer onzin. Eerst maar eens zien of de korte broek ècht de kast uit kan. En jawel, tegen de middag ging ook de ochtendmistral eindelijk liggen en kon de buitentafel gedekt. Dat vroeg om een slaatje. Een voorjaarssalade, want de épicerie had ineens zomaar hele mooie aardbeien gehad (met smaak!), en jonge Corsicaanse geitenkaas, en verse spinazie. En na al die winterkost mocht er wel weer eens wat zonnigs op tafel komen. Iets dat je niet meteen aan besneeuwde berghellingen deed denken, maar aan warme zandstranden. Niet dat de sneeuw in de bergen al weg is, maar als je nog even wilt skiën moet je er toch heel snel bij zijn: vanaf volgend weekeinde is het definitief afgelopen. Dan gaan ook de laatste skigebieden dicht. Isola 2000 en Auron gaan de 15e op slot, Valberg al de 8e, aanstaande zondag. La Colmiane, Gréolières-les-Neiges, Turini en de lager gelegen skigebieden zijn al gesloten. Overigens niet omdat de sneeuw is weggesmolten – die ligt er nog volop – maar bij gebrek aan klanten. Nu het mooier weer wordt zoeken die liever de stranden op. Kijk, en dat kan ik nou eens heel goed snappen. Vive le printemps!

Ingrediënten:
200 gram jonge spinaziescheuten (of 1 kropje sla)
250 gram aardbeien
200 gram jonge geitenkaas
1 bosje bieslook
een handje walnoten
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamico-azijn
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Was de spinazie (of de sla) en haal de harde nerven eruit. Kies je voor sla, haal gebruik dan alleen het malse binnenste van de krop. Scheur de grotere scheuten (of slabladen) in stukken.
Hak de bieslook fijn.
Was de aardbeien, haal de kroontjes eruit en snij ze in tweeën.
Prak de jonge geitenkaas los met een vork.
Hak de walnoten fijn.
Maak een vinaigrette door de olijfolie en de balsamico met wat peper en zout in een ruime kom te doen en stevig door elkaar te kloppen.
Meng er de spinazie (of sla), de bieslook, de aardbeien en de geitenkaas doorheen. Strooi er de fijngehakte walnoten overheen.
Meteen serveren met wat stok- of boerenbrood en een sprankelend glaasje rosé.

2 gedachten over “Recept van de week: Salade printemps”

  1. Dank je. Ook hier vanmiddag heerlijk buiten gegeten met een ongeveer dezelfde salade! Gossie daar waren we aan toe.groetjes

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Wat je zegt! Het had niet veel langer moeten duren anders had ik me vol overgave in een depressie gestort. Nou ja, eerst even uitvinden hoe dat moet natuurlijk… ;-] Bon weekend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven