De tijgermug komt ook weer terug

Zelden zo’n nat en onaangenaam koud voorjaar gehad. Dikke truien en kaplaarzen aan, terwijl het in Nederland en België stralend zonnig en warm was. Volgens de météo gaat het de komende weken ook hier in Zuid-Frankrijk eindelijk warmer worden. Zou mooi zijn. Behalve dan dat die enorme regenplassen er voorlopig nog wel even staan. En dat is heel vervelend, want met de warmte komt ook de tijgermug weer terug. Die is dol op plassen, daar gedijen haar larven uitstekend in. De eerste alarmerende berichten duiken alweer op in het nieuws. Zo las ik dat het aantal departementen dat met die tijgermug te maken heeft sinds mei 2016 spectaculair gestegen is: van 20 naar 42.
De oorspronkelijk uit Azië afkomstige muskiet is een blijvertje geworden en voelt zich uitstekend thuis in onze contreien. Deze Aedes albopictus, een klein gestreept opdondertje met een behoorlijk pijnlijke en jeukende steek is niet alleen irritant, maar is tevens de overbrenger van een aantal onaangename en gevaarlijke ziektes bij mensen, zoals gele koorts, chikungunya en dengue (knokelkoorts). Da’s allemaal al jaren bekend.
Maar minder bekend is dat de tijgermug ook ziektes op honden en katten overbrengt. Zoals dirofilariose, ook wel bekend als hartworm. De door de mug overgebrachte larven kruipen onder huid en banen zich een weg naar het hart om zich daar te nestelen en hun dodelijke werk te beginnen. Het huisdier krijgt last van hart- en ademhalingsmoeilijkheden, die dodelijk kunnen aflopen. Het kan maanden, jaren duren voor de problemen zich openbaren, maar dan gaat het ook goed fout. Een adequate behandeling is er amper. Voorkomen dus, door huisdieren preventief medicatie te geven, aan het begin van de avond – als de mug het actiefst is – binnen te houden en wandelingen door broeierig en drassig gebied te mijden.
Geldt ook voor mensen, maar die kunnen zich ook nog beschermen door lange mouwen en broeken te dragen en zich goed in te smeren met een tropisch anti-muggenmiddel. Een goed werkend middel is Cinq sur Cinq, vraag ernaar bij de Franse apotheek. Toch gebeten? Vooral NIET krabben – dat geeft enorme pijnlijke en hels jeukende bulten – maar deppen met een beetje ammoniak. Na een minuut of 10 houdt de jeuk wel weer op en het kleine bultje verdwijnt vanzelf.
In de regio PACA is men zich terdege bewust van de gevaren van de tijgermug en er worden regelmatig grote ‘operations démoustification’ op touw gezet, waarbij de inzet van enorme hoeveelheden gif niet worden geschuwd. Maar je kunt er zelf ook heel wat doen om de muggenplaag binnen de perken te houden. Stilstaand water is de ideale omgeving voor muggen. Ze leggen er – zoals gezegd – hun larven in. Een paar dagen zon na een regenachtige periode en een nieuwe populatie is geboren. Aan een plas op een (bos)pad valt weinig te doen; ja, er een paar keer hard doorheen stampen. Maar gewoon thuis kun je wel degelijk veel ellende voorkomen. Door in en om het huis geen plasjes water staan. Maak goten schoon, kieper de regenton om, leeg ‘vergeten’ emmers, gieters en in onbruik geraakte bloembakken en onderschoteltjes, en kijk ook eens in kelders en schuurtjes of er niks stilletjes staat te verdampen. Tweede huis-eigenaren: láát iemand de boel nakijken tijdens je afwezigheid, en er meteen voor zorgen dat de pomp van het zwembad regelmatig draait zodat ook dat water niet stilstaat. Een kleine moeite, met groot resultaat. Helemaal uitroeien zal wel nooit meer lukken, maar hoe minder van die taaie tijgers, hoe beter.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler.

6 gedachten over “De tijgermug komt ook weer terug

 • di 15 mei 2018 om 19:53
  Permalink

  Nog even geduld lieve Renée en allés wordt weer normaal…ook die temperaturen hier…Wedden dat …we het binnen kort weer veel te warm hebben hier…lieve groetjes

  Beantwoorden
  • di 15 mei 2018 om 21:31
   Permalink

   Even geduld Tine? We wachten al veel te lang. En ook voor de rest van de week is er weer regen en onweer voorspeld. ’t Geduld is een beetje op. Maar ’t is lief van je.

   Beantwoorden
 • do 17 mei 2018 om 13:40
  Permalink

  Een beetje detergent help ook. Dat vormt een film op het water en daar houden ze niet van.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: