Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Nou, de viswagen op de weekmarkt die me vorige week door de pizzabakker van het dorp beloofd was, is vandaag mooi niet komen opdagen. En nee, niemand wist waarom dus ik heb er een hard hoofd in. Die komt vast de hele zomer niet meer, net als vorig jaar. Toen kreeg de hitte de schuld en dit jaar zal het de regen wel zijn, want na één mooi weekeinde is het alweer de hele week treurnis troef. Bon, dan niet. Er stond wel een kraampje met mooie droge worsten en rauwe hammen, allemaal uit Italië. Dat leek me wel wat. Ik kocht een kleintje ‘salame à la truffe’ voor bij de borrel, wat mortadelle en een dik ons ‘chiffonade de coppa’ (heel dun gesneden is dat). Leek me lekker in een slaatje. Dat bleek te kloppen. Probeer het zelf maar.

Ingrediënten:
250 gram roquette (of andere sla)
1 ons dun gesneden rauwe ham (coppa, Parma o.i.d.)
4 tomaten
1 teentje knoflook
handje walnoten
60 gram Parmesankaas aan een stukje
1 volle theelepel pesto
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel wijnazijn
witte peper uit de molen

Bereiding:
Was de sla, scheur de grotere bladeren aan stukken.
Snij de tomaten in partjes.
Snij de droge ham in reepjes.
Pel de knoflookteen en hak ‘m fijn.
Hak de walnoten grof.
Verbrokkel de Parmesankaas, of schaaf er plakjes van.
Klop de olijfolie, de azijn, de knoflook en de pesto samen met een paar draaien uit de pepermolen tot een mollige vinaigrette. Voeg eventueel nog wat extra azijn toe als de saus te dik uitpakt. En nee, ik ben het zout niet vergeten, de pesto, de ham en de kaas voegen al genoeg zout toe.
Verdeel de sla en de tomaten over de borden, verdeel de reepjes ham en de kaas er overheen, bestrooi met de walnoten en begiet alles rijkelijk met de vinaigrette. Stukje sopbrood erbij, glaasje frisse witte; bon app.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven