Clafoutis met kersen en kokos

vr 6 juli 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Kersentijd, en niet zo’n beetje ook. Tegelijkertijd slaat de hitte toe. Nog niet lang genoeg om van een hittegolf te spreken, maar het ziet er veelbelovend uit. Behalve dan voor die kersen, die liggen in grote hoeveelheden weg te smelten in de schappen van de supers en op de lokale markten. Ook het kistje met schitterende dikkerds dat voor de deur van de dorpsépicerie stond te pronken was dringend aan vervanging toe: vandaag (marktdag = concurrentie) waren de dieprood geworden kersen zwaar afgeprijsd zodat de nieuwe voorraad uitgestald kan worden. Ik heb ze niet gekocht. Wel die nieuwe, die al achter de winkel klaar stonden. Omdat ik er een clafoutis mee wilde maken, zónder pitten; ik vind het maar niks om bij elke hap op zo’n keiharde noot te stuiten. En voor ontpitten waren die overrijpe van voor de deur te zompig voor geworden. Maar die nieuwe, die waren precies goed. Stevig en toch lekker zoet. Door m’n clafoutis gaat trouwens ook nog wat geraspte kokos voor het tropische effect. Hittegolf tenslotte. Nou ja, bijna. Dus er mag ook een fruitig glaasje naast.

Ingrediënten:
500 gram rijpe kersen
110 gram bloem
100 gram cassonade (rietsuiker)
30 gram amandelpoeder
4 eieren
10 cl melk
20 cl crème liquide (room)
50 gram geraspte kokos
raspsel van ½ citroen
klontje boter

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een bakvorm in met wat boter.
Verwijder de steeltjes en ontpit de kersen. Met een van deze apparaatjes is dat zo gebeurd. Kijk hier https://amzn.to/2lWcKZV of hier https://bit.ly/2IXWsZL
Boen de citroen schoon en rasp de helft van de schil eraf (alleen het geel).
Klop de eieren los in een ruime kom.
Doe de suiker en het amandelpoeder erbij en klop alles even door elkaar.
Roer er vervolgens de bloem doorheen, en daarna de melk, de crème liquide, de geraspte kokos en het citroenraspsel, en klop alles tot een homogeen beslag.
Verdeel de kersen over de bodem van de bakvorm en giet het beslag erover heen.
Bak de clafoutis in het midden van de voorverwarmde oven in circa 40-45 minuten gaar en goudbruin. Haal de taart pas uit de vorm als hij tot lauwwarm is afgekoeld en snij er punten van. Lekker bij de koffie, maar ook als toetje, met een glaasje prosecco of zoete witte erbij.

2 gedachten over “Clafoutis met kersen en kokos”

  1. Dat is zo gruwelijk lekker! Wij hebben het liefst met pit, we vinden die loeihete pitten in de lauwwarme taart juist zo’n sensatie. Vanavond komt-ie weer lekker als dessert!

  2. Kijk, Zuid-Frankrijk!

    Ja, lekker hè?! Alleen die loeihete pitten waar je je tanden op breekt hoeven van mij nou net weer niet. Maa zoals je weet zijn m’n receptjes slechts een aanzetje. Dus vooral zelf experimenteren, wijzigen en de boel op je eigen manier doen. dar blijft toch het lekkerst. Bon app.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven