Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Zo. Even een beetje uitblazen dit weekeinde. Hard gewerkt, en mooi de deadline voor de nieuwe Côte & Provence (www.coteprovence.nl) weer gehaald, die binnenkort in de winkel ligt. Nog klussen zat, daar niet van, maar op zo’n zaterdag- of zondagmorgen mag de stoom er best even af. Met een lui ontbijt, niet teveel gedoe: stukje fruit, beetje brood, glaasje jus (of iets anders voor de liefhebber), kopje espresso erbij en dan langzaam wakker worden op je terras waar de zon de cicaden al voorverwarmd heeft. Niks mis mee. Maar er mist misschien toch wat, iets eiïgs, iets met wat pit. Waar je dan wel weer niet te lang voor in de keuken hoeft te staan, dus de oven moet het werk maar doen. Dat wordt een makkie met deze eierschuitjes. En je kunt er nog lekker mee variëren ook. Zelfs als je half loopt te slaapwandelen. Fijn weekeinde alvast!

Ingrediënten:
4 plakjes bladerdeeg (of een rol)
4 eieren
100 gram geraspte parmesan
wat verse peterselie (of basilicum, of bieslook, of gedroogde herbes de Provence)
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Verhit de oven voor op 200 graden.
Snipper het verse kruid, als je daar voor kiest.
Leg de plakjes bladerdeeg uit op het aanrecht, of rol de rol uit en snij er 4 plakjes uit.
Vouw de zijkanten van de plakjes omhoog en modelleer ze tot je een soort van ‘schuitje’ krijgt waar de boel straks niet uitloopt, dus boetseer de naden goed dicht.
Bedek de binnenkant met een stukje (aan de onderkant met wat olijfolie ingevet) aluminiumfolie, druk dat voorzichtig aan.
Laat de schuitjes op een met eveneens wat olijfolie ingevette bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven in circa 10-15 minuten gaar en goudbruin worden. Wel even bijblijven, ze zijn snel verbrand.
Haal de bakjes uit de oven, maar laat de oven aan!
Verwijder de alufolie en breek boven elk bakje een ei, probeer de dooier heel – en min of meer in het midden – te houden.
Strooi de parmesan rondom de dooier, bestrooi alles met zout en peper naar smaak.
Zet de bakjes nog een minuutje of wat in de oven, tot de eieren goeddeels gestold zijn.
Bestrooi met wat vers kruid of de gedroogde herbes en serveer meteen.

Toch nog teveel gedoe voor een lui ontbijt? Vergeet de bladerdeegschuitjes, snij de bovenkant van 4 harde broodjes en hol ze uit, breek er een ei in en volg de rest van de procedure. Klaar!

4 gedachten over “Eierschuitjes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven