Tartines pommes & chèvre chaud

vr 31 augustus 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Goed, Météo France had het dus helemaal verkeerd. Geen voorspelde regen vanmorgen, maar ik moest wel ineens sokken en een lange broek aan. Klamme mist uit de rivier waarvan zelfs de honden terugschrokken, en een frisse huiverwind erbij. Dat zij we niet meer gewend. En dat komt het humeur niet ten goede. De echtgenoot zag de bui al hangen en dook veilig achter de krant. Ik dook de keuken in op zoek naar iets troostigs voor de lunch, want als de warmte niet van buiten komt, moet ie maar van binnenuit geregeld worden. De koelkastoogst viel tegen, maar ik vond nog wel een rolletje geitenkaas, plus wat sla. Er lagen nog appels op de fruitschaal, er was boerenbrood dat opgepept kon worden. Alles bij elkaar werd het toch nog een bevredigend déjeuner. En zowaar, het weer knapte ook nog op. Net als m’n humeur, maar dat kan ook aan het extra glaasje rosé gelegen hebben.

Ingrediënten:

4 sneden boerenbrood
2 zoetzure appels
1 rolletje geitenkaas
klontje boter
handje sla naar keuze
beetje herbes de Provence

Voor de vinaigrette:
1 eetlepel vloeibare honing
3 eetlepels ciderazijn (of andere milde azijn)
1 eetlepel notenolie (of olijfolie
snufje zout en peper

Maak een vinaigrette door bovengenoemde ingrediënten in een kom stevig door elkaar te klutsen.
Was de sla en verdeel die over de borden.
Haal de kontjes van het rolletje geitenkaas en snij de rest in plakjes.
Verwijder kop en kont van de appels, boor het klokhuis eruit en snij het vruchtvlees in plakken. Bak die in een loeihete koekenpan met een mix van een klontje boter en olijfolie aan twee kanten razendsnel bruin. Let op! Dat moet maar heel kort, de binnenkant moet knapperig blijven. Hou ze apart.
Rooster het brood in een toaster, onder de grill, of in de nog hete koekenpan.
Beleg de geroosterde broodsneetjes met plakken appel, leg er de plakjes geitenkaas bovenop, bestrooi met wat herbes de Provence.
Leg de ‘tartines’ op een bakplaat en zet ze onder de hete grill tot de geitenkaas gesmolten is en bruin begint te verkleuren.
Leg een tartine op het slabedje op de borden, giet de vinaigrette er omheen, en geef er nog wat stokbrood bij om te soppen. Plus een glaasje gekoelde lichte rooie, of een stevige rosé.

3 gedachten over “Tartines pommes & chèvre chaud”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven