Kalfsfilets met knoflook/kruidensaus

vr 14 september 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Van de week kwam mijn ‘technicienne de surface, d’entretien, maintenance, propreté et hygiène’ (de werkster dus, maar dat kun je tegenwoordig niet meer zeggen geloof ik, je wordt zó voor slavendrijver uitgemaakt) hijgend binnenhollen. Dat doet ze altijd wel, op tijd komen is niet haar sterkste punt, en ik zal wel de laatste zijn om daar een punt van te maken; ik ben zelf ook niet zo van de klok. Maar dit keer hijgde ze “dorst, dorst!” en holde meteen door naar de kraan. Het was warm maar nou ook weer niet bloedheet en ze was met haar auto, voorzien van airco.
“In de vignes gewerkt?” vroeg ik meelevend, het is vendangetijd en ze werkt af en toe mee tijdens de druivenpluk van de boeren in de buurt.
“Mais non! Ik heb gisteren knoflook gegeten. En daar krijg ik altijd ontzettende dorst van.”
Dorst? Van knoflook? Dat was nieuw voor me. Ik eet vrijwel dagelijks knoflook, maak er sauzen en soepen mee, gooi het door de pasta, knijp het uit over vissen en vlezen, stop het zelfs in m’n huisgebakken brood. Dat vertelde ik haar, ze kwam bijna niet meer bij van ongeloof. Ze at hoogstens eens in de zoveel maanden iets van ‘ail’, als ze er niet omheen kon, bijvoorbeeld als ze bij vrienden was uitgenodigd. En daarna bleef ze een dag thuis, want stel je voor dat iemand zou ruiken dat ze knoflook gegeten had.
“Maar echt iederéén eet hier knoflook. En wie het zelf eet, ruikt niks bij een ander. Of je kauwt op een takje peterselie, drinkt een sterke espresso, een glaasje wijn. Niks aan de hand.”
Het zou best, maar dat was zij als Parisienne niet zo gewend. Ze woonde namelijk ooit in de hoofdstad, werkte op de abonnementenafdeling van een groot damesblad, voor er iets misliep en ze in dit gehucht terechtkwam. Ze miste de lichtstad nog dagelijks, bleek uit haar verhalen over die goeie ouwe tijd.
‘Jammer’, dacht ik. ‘De notre’ zal je – net als ik – nooit worden, dan moet je familie hier al minstens drie generaties geworteld zijn. Er een beetje bij horen en in het dorp opgenomen worden kan best, weet ik uit ervaring. Maar als je de lokale knoflookrijke keuken niet waardeert, tja, dan wordt het nooit wat.

Ingrediënten:
4 kalfsfilets van circa 200 gram
8 teentjes knoflook
4 takjes verse rozemarijn (of 1 theelepel gedroogd)
4 takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogd)
20 cl droge witte wijn
30 cl water
2 volle eetlepels fond de veau-poeder
bloem
zout en witte peper
olijfolie
citroen

Bereiding:
Plet de ongepelde knoflooktenen door er een breed mes op te leggen en daar een ferme klap met de platte hand op te geven.
Bestrooi de kalfsfilets met peper en zout en haal ze door de bloem.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en bak de filets er aan beide kanten op hoog vuur goudbruin in aan, reken op zo’n 2 minuten per kant.
Haal de filets uit de pan en hou ze warm, bijvoorbeeld tussen twee borden, of in de lauwwarme oven.
Doe de witte wijn en het water bij het bakvocht in de pan en laat alles zachtjes aan de kook komen.
Doe de geplette knoflooktenen erbij, plus de rozemarijn en de tijm. Laat alles met een deksel op de pan een minuutje of tien pruttelen en voeg dan het fond de veau-poeder toe. Goed doorroeren en even aan de kook laten komen.
Doe het vlees er weer bij en laat alles nog een paar minuten doorwarmen, alvorens het vuur uit te draaien.
Vis de knoflooktenen en de rozemarijn- en tijmtakjes eruit, verdeel de filets over de borden en giet er wat van de saus over. Versier met een schijfje citroen.
Geef er pasta, een salade of andere groente bij, plus stokbrood om te soppen en een glas gekoelde, lichte rode.

2 gedachten over “Kalfsfilets met knoflook/kruidensaus”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven