Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

We houden het simpel vandaag, en vegetarisch, en licht, en vooral ook heel lekker. Vind ik zelf. Ik kwam in een tijdschrift een recept tegen van een chefkokkin uit Parijs die haar Napolitaanse roots nakookte. Klonk goed, maar het recept kwam me ook wel heel bekend voor. Dat bleek te kloppen want deze penne wordt hier in de Provence nogal eens op de kaart gezet als ‘penne à la arabiata’. Maar dan met basilicum, ui, tomatenpulp en parmesan. Deed die Parijse allemaal niet, al sprak haar variant me wel aan. Maar toen ik eens goed door de Napolitaanse keuken struinde (jawel, ik heb nog kookboeken) kwam ik lekkerdere variaties tegen. Daar ben ik een beetje mee gaan klooien en uiteindelijk kwam onderstaand recept eruit. “Niet verkeerd”, scoorde ik in de huiselijke kring waar nuchter West-Fries nog steeds de boventoon voert. Je kunt dat vertalen als: “delizioso” en dat doe ik dan ook. Maar maak vooral je eigen variant, klooi lekker verder en ontdek al doende dat elk recept maar een basis is voor je eigen creativiteit. Bon app!

Ingrediënten:
400 gram penne
4 grote tomaten
80 gram ontpitte zwarte olijven
40 gram kappertjes (op zout)
2 tenen knoflook
1 rood pepertje (of wat sambal)
paar takjes platte peterselie
stukje Pecorino-kaas (met peperkorrels)
olijfolie
eventueel wat zout

Bereiding:
Snij de tomaten in vieren, haal het binnenwerk eruit en snij het vruchtvlees in stukken.
Snij de olijven in vieren.
Haal kop en kontje van het pepertje, snij het in de lengte doormidden, haal de zaadjes eruit en snij de rest ragfijn. Of neem een lik(je) sambal.
Snij de peterselie grof; de dikke stelen mogen weg.
Spoel de kappertjes af in een zeef zodat het meeste zout eruit is.
Pel de knoflooktenen en snij ze fijn.
Rasp de Pecorino.
Kook de penne in een ruime pan met kokend water. Niet tot pap koken; beetgaar is gaar genoeg. Op de verpakking staat wel hoe lang dat is. Doe de penne over in een vergiet als ie klaar is en schud ‘m even uit. Niet afspoelen onder de koude kraan! Doe de pasta terug in de pan, leg het deksel erop en zet weg.
Verhit intussen een scheut olijfolie in een ruime pan. Draai het vuur laag en doe de olijven, de kappertjes, het pepertje (of de sambal) en de knoflook erin. Laat alles een paar minuten sudderen.
Doe de tomatenstukjes erbij, plus eventueel nog wat zout, roer alles om en laat even goed doorwarmen. Let op! De tomatenstukjes moeten wel warm en een beetje zacht, maar zeker niet gaar worden.
Doe de pasta bij de saus (of andersom), roer alles even door elkaar en verdeel over de borden. Bestrooi met wat peterselie en serveer meteen. Geef de Pecorino er los bij, plus een stukje brood om te soppen en een glaasje rood.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven