Tarte des gilets jaunes

vr 30 november 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het gaat steeds geler zien in Frankrijk. De acties van de gele hesjes – les gilets jaunes – die nu al drie weken duren en waarvan president Macron waarschijnlijk dacht dat die wel zouden doodbloeden, zijn allesbehalve uitgedoofd. Steeds meer mensen sluiten zich aan; voor de manifestatie van morgen/zaterdag op de Champs Élysées in Parijs hebben zich al ruim 33.000 mensen aangemeld. Ook in de rest van het land gaan de acties door. Ze zijn zelfs al overgeslagen naar het buitenland. In België was het vandaag chaos in Brussel, morgen trekken gele hesjes op naar het Binnenhof in Den Haag. ‘We’ zijn het overduidelijk zat om door overheden uitgeknepen te worden als citroenen. Nee, ik ga niet naar Parijs om te demonstreren, al ben ik wel solidair en ligt er al sinds het begin van de acties een geel hesje achter m’n voorruit. Maar een protesttaart, ja, die zit er wel in. En die gaat er wel in. De posteuse kwam zomaar weer langs vandaag (ik heb er ineens een vriendin bij sinds we een poezenbelang delen) en snoof op de stoep al “Ah, tarte au citron!”
Ik gaf hem gul mee, morgen wordt ie ergens bij een blokkade opgepeuzeld, er zit een drupje rum in om warm te blijven.
En voor vanavond thuis bij het laatste nieuws op de buis, maak ik wel een verse gele rakker.

Ingrediënten:
1 rol zand- of bladerdeeg
2 eieren
150 gram suiker
100 gram boter
3 citroenen
raspsel van 1 citroen
100 gram amandelmeel/poeder
1 snufje kaneel
3 eetlepels rum

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Rol het deeg uit en bekleed er een taartvorm mee (bakpapier eronder laten zitten), prik met een vork gaatjes in de bodem.
Rasp de schil van 1 citroen, en pers ze alle 3 uit.
Laat de boter in een pannetje smelten op een laag pitje.
Mix in een kom de eieren, de suiker, de gesmolten boter, het citroensap, de citroenrasp, het amandelmeel, de kaneel en de rum stevig door elkaar.
Giet alles in de taartvorm en laat in het midden van de voorverwarmde oven in zo’n 30 minuten gaar worden.
Geef er een fris glaasje prosecco bij of een klein glaasje limoncello om van te nippen. Nog beter: giet een scheutje limoncello in je prosecco.

13 gedachten over “Tarte des gilets jaunes”

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Tja, dat weet ik ook niet precies. M’n opa had een kroeg aan de Veerhaven in Rotterdam. Misschien zit het in de genen? ;-]

   1. We hebben ze heel vaak gemaakt in het verleden, zalig. Misschien weer doen als mijn Lief vanaf eind februari ook definitief hier in de Morvan komt wonen.

 1. Doe de groeten aan je posteuse, vanwege de collega’s uit Brussel. We hadden een toffe dag! 2 Politiecombi’s in brand gestoken, cameraman gemolesteerd, spoor van vernieling door Brussel getrokken…. Dat de brandstofprijzen ondertussen gedaald zijn, kan de pret niet drukken!

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Relschoppers die de boel verstieren heb je overal Max. Dat heeft niets met een breed gedragen beweging te maken van gewone mensen die het zat zijn.

 2. Staat in de oven ? Kijk iedere keer uit naar je geschreven stukjes met recept !
  Heerlijk ! Jammer dat de acties weer verstierd worden door de eeuwige rellers , die elke gelegenheid aangrijpen om een negatieve draai te geven aan een georganiseerd protest ?

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Merci Anna. En ja, jammer dat een in beginsel sympathiek initiatief weer verpest wordt door ‘beroeps’raddraaiers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven