Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Sinds vorig weekeinde kun je skiën in de drie hoogst gelegen skigebieden in de Alpes-Maritimes, terwijl het hier in de Var – er zo’n beetje vlak naast – nog steeds puik nazomerweer is, vandaag een graadje of 18 op m’n terras in de zon. Kom er maar eens om in Holland; ik las in de krant dat het daar vandaag los gaat met storm en regen. Las in diezelfde krant een mooi artikel over gietijzeren pannen die van 100% gerecycled staal en (deels) ook van oude fietsen worden gemaakt. Leuk initiatief, van het Nederlandse bedrijfje Combekk. Een aantal modellen heeft nog een slimme ingebouwde thermometer ook en heet Dutch Oven, je krijgt er 40 jaar garantie op. Op de Creuset die ik van m’n moeder erfde zou ik levenslange garantie gekregen hebben als ie in 2001gekocht was, maar hij dateert van ver voor die datum. En al is hij niet zo oud als de oerversie die in 1925 door twee in de Ainse woonachtige Belgen werd bedacht, hij doet het nog steeds prima. Net als de spotgoedkope Blokkervariant waar alleen maar ‘made in France’ op staat en die ook al meer dan een mensenleven met me meeverhuist. Genoeg gemijmerd. Door al dat gietijzeren geleuter kreeg ik ontzettende trek in een ouderwetsch stoofpotje. Een klassieke daube: La Doba Nissarda, en die moet minstens 3 à 4 uur stoven. Zodat het hele huis doortrokken raakt van de trekverwekkende wintergeuren, of het nou wintert of niet. Dat gaat ‘m worden dit weekeinde. Glaasje mollig rood erbij, wat pasta, stukje sopbrood. Laat die lange latten maar zitten.

Ingrediënten:
1 kilo runderstoofvlees (boeuf à braiser)
1 grote ui
6 tenen knoflook
250 gram cèpes (of champignons)
1 grote selderijstengel
1 winterwortel (of 4 penen)
1 bouquet garni
1 blikje gepelde tomaten
paar takjes peterselie
4 eetlepels olijfolie, klontje boter
nootmuskaat, zout en peper uit de molen
½ liter rode wijn
1 borrelglaasje marc de Provence

Bereiding:
Snij het vlees in grote brokken en bestrooi het met peper, zout en wat nootmuskaat.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Hak de peterselie fijn.
Haal de onderkant van de selderijstengel af en snij de rest en het blad grof.
Schil de winterwortel (of de penen), haal kop en kont eraf en snij in plakjes.
Verhit de olijfolie en de boter in een braadpan en schroei het vlees snel dicht, haal het uit de pan en hou apart.
Fruit in hetzelfde braadvet, maar op laag vuur en onder goed roeren, de ui en de knoflook aan tot ze goudbruin van kleur zijn.
Voeg er het blikje tomaten aan toe, plus het vlees.
Giet de wijn erbij en doe er het bouquet garni bij.
Laat op laag vuur minstens 3 uur – maar net zo lang als nodig is – stoven, tot het vlees bijna uit elkaar valt. Eventueel wijn bijvoegen als de boel te ver inkookt en dreigt aan te bakken. Regelmatig omscheppen en er na een uurtje of twee de wortel en de selderij bij doen.
Doe er pas op het laatst het glaasje marc de Provence bij, roer nog even door, bestrooi met verse peterselie en serveer meteen.
Geef er pasta, rijst of gekookte aardappels bij, iets van groenten, en vanzelfsprekend een mooi glas rood.

9 gedachten over “La Doba Nissarda”

  1. Ja, super, net als een Daube Provençale en meer van dat soort stoverijen. Toen wij ons huis in de Morvan kochten bleek er in een van de keukenkastjes een grote oranjerode Creuset pan te staan, vond ik helemaal niet erg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven