Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

 
Het mag natuurlijk niet, maar ik had toch een beetje leedvermaak toen ik op de internetkrant las dat er van de week vanwege een beetje sneeuwval maar liefst 2287 km file stond op de Nederlandse wegen. Zoveel? En dan maken we ons in Frankrijk elke zomer druk over ‘zwarte zaterdagen’, met hooguit 1000 km.
Enfin, ik kon hier – weliswaar met een trui aan – gewoon in de zon m’n dikke vette griep een beetje uitzieken. Dus als we het toch over leedvermaak hebben: kom maar op hoor.
Intussen moet je er natuurlijk ook wel wat te eten bij hebben, bij leedvermaak, en bij griep. En omdat het in Zuid-Frankrijk flink kouder is dan normaal, al is het bij mij in de buurt dan zonder sneeuw en met een stralende zon, wil je wel iets eten dat het interne kacheltje een beetje opstookt. Iets warms dus, met wat pit. Beetje snel klaar te maken ook, met niet teveel gedoe; we zijn nog wat slaprammelig. Er was nog prei, en ei, geitenkaas en bieslook in huis. Aan boodschappen doen moest ik even niet denken; ik zag me niet hoestend langs de schappen shoppen met een keukenrol tegen m’n druipneus geklemd. Je moet je medemens ook een beetje ontzien af en toe. 
Maar met wat ik in huis had kon ik prima een preitaartje maken. Weinig voorbereidingsgedoe, hup de oven in, zo gefikst. 
En jawel, zó de zon in voor een hartverwarmende buitenlunch. Prettig glaasje erbij: wat knapt een mens dáár van op!  
Lees trouwens net dat het Nederlandse KNMI zojuist code oranje wegens sneeuw en ijzel heeft afgegeven. Het Belgische KMI houdt het op nevel, motregen en aanvriezen. En tja, leedvermaak houdt op waar leed begint. Dus wees daar in het hoge noorden allemaal heel voorzichtig en kom heelhuids thuis! 
 
Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg
500 gram schoongemaakte prei
2 tenen knoflook
125 gram zachte geitenkaas
15 cl crème fraîche
½ bosje bieslook
2 eieren
2 eetlepels pittige mosterd
zout en peper uit de molen
olijfolie
 
Bereiding:
Verhit de oven voor op 200 graden.
Haal het donkergroen en de onderkant van de prei, haal de buitenste bladen eraf. Snij het overgebleven wit in dunne ringetjes.
Pel de knoflooktenen.
Snipper de bieslook.
Rol het bladerdeeg uit en bekleed er een ruime bakvorm mee (bakpapier eronder laten zitten!). Knip de overhangende randen weg met een schaar. Snijden mag ook hoor, maar ik vind knippen makkelijker.
Prik gaatjes in de bodem van het bladerdeeg, bedek het met aluminiumfolie en druk dat aan, of een stuk bakpapier waarop je bakbonen stort. Dat voorkomt uitbundig rijzen tijdens het blindbakken, want dat gaan we doen.
Zet de bakvorm een kwartiertje in het midden van de voorverwarmde oven zodat het deeg gaart. Haal ‘m eruit en laat afkoelen. Laat de oven aanstaan.
Laat intussen in een ruime koekenpan een scheut olijfolie warm worden. Doe de prei erbij en laat die zo’n tien minuutjes zachtjes smoren. Knijp de knoflook er boven uit, roer even door, laat nog een paar minuutjes smoren. 
Klop intussen in een kom de eieren los met wat zout en peper.
Roer er de mosterd, de crème fraîche, de geitenkaas, de bieslook en de prei doorheen.
Vis de aluminiumfolie, of het bakpapier en de bakbonen uit de taartvorm en giet de preivulling erin. 
Bak de taart in het midden van de oven in zo’n 20 minuten gaar en goudbruin.
Glaasje rood, stukje stokbrood en de maaltijd is weer compleet.
 

3 gedachten over “Pittig preitaartje”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven