Banon-geitenkaasjes met uiencompote en honing

vr 19 april 2019

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Goede Vrijdag vandaag. En al helemaal voor de bijen van de Notre Dame de Paris. Die hebben de helse brand dus overleefd, las ik in de krant. De kolonie van zo’n 200.000 bijen die sinds 2013 drie bijenkasten op het dak van de befaamde kathedraal bewoont, vliegt er nog steeds rond. De mensvriendelijke bijenzwerm – ze steken niet – behoort toe aan imker Nicolas Géant, die gespecialiseerd is in dak-, tuin- en terrasbijen, die de biodiversiteit in de stedelijke omgeving moeten bevorderen. Je kunt op jaarbasis een zwerm bijen huren bij Géant, inclusief verzorging, dus geen omkijken naar. De honing mag je zelf houden en wordt voor je geoogst, verwerkt en in potten gedaan. Het is een succes, op veel Parijse stadsdaken staan inmiddels kasten, waaronder het Musée de Orsay, L’Opéra, het Luxembourg, Le Grand Palais en het befaamde restaurant La Tour d’Argent tegenover de Notre Dame. Waar ik trouwens een keertje heb mogen dineren, met fabelachtig uitzicht op die kathedraal en over de stad, maar dit terzijde.
De bijenkolonie van de Notre Dame overleefde de brand doordat de kasten een eind van de brandaard vandaan stonden, op de sacristie aan de zuidkant van het gebouw. Imker Géant heeft goede hoop dat ze binnenkort weer volop honing gaan produceren.
Mooi verhaal, en alle reden om vandaag iets met honing klaar te maken. Bij het zoeken stuitte ik op een heerlijk recept van Griet van de Velde, die samen met echtgenoot Frank het knusse restaurant La Table de Panturle runt in Banon (Alpes-de-Haute-Provence), tevens beroemd om de overheerlijke geitenkaasjes en vanwege de legendarische boekwinkel Le Bleuet.
Dit is echt een héle Goede Vrijdag.

Ingrediënten:
4 verse geitenkaasjes uit Banon (andere mag ook)
1 ei
3 (rode) uien
50 gram suiker
vloeibare (bloemen)honing
bieslook
bloem
olijfolie

Bereiding:
Pel en snipper de ui.
Rol van de geitenkaasjes 16 even grote balletjes.
Klop het ei los in een diep bord.
Doe een hoopje bloem in een tweede diep bord.
Smoor de uien in een ruime koekenpan in wat olijfolie op laag vuur helemaal gaar. Verwijder het teveel aan olie en voeg dan de suiker toe. Laat zachtjes karamelliseren (ongeveer 10 minuten). Laat de compote volledig afkoelen.
Haal de kaasballetjes eerst door het geklutste ei en daarna door de bloem.
Verhit een flinke bodem olijfolie in een braadpan en bak de kaasbolletjes rondom bruin. Voorzichtig een beetje omscheppen om ze aan alle kanten mooi bruin te bakken. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verdeel de geitenkaasballetjes over de borden, leg er een schep uiencompote naast, versier met wat sprietjes bieslook, en giet er een flinke scheut honing omheen.
Geef er wat boerenbruin en een mooi glas Provençaalse witte of rosé bij.

6 gedachten over “Banon-geitenkaasjes met uiencompote en honing”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven