Asperge/aardappelsalade

vr 17 mei 2019

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het is rotweer en het blijft rotweer. Eergisteren sneeuwde het op Corsica (!) en in de Alpes-Maritimes, volgens de météo hadden we hier in de Provence Verte afgelopen woensdag de koudste meidag ooit gemeten. Oké na zo’n week of zes is de Mistral eindelijk gaan liggen maar dat betekent ook dat het meteen zwaar bewolkt is, terwijl het onweer rommelt in de verte en er voor het weekeinde regen, regen en regen op het programma staat. De truien kunnen nog steeds de kast niet in, een graadje of 19 is de komende dagen het maximaal haalbare. De echtgenoot vroeg zich chagrijnig af waarom hij ooit in Zuid-Frankrijk is komen wonen en verklaarde dat hij z’n korte broeken maar op marktplaats ging zetten. Niet echt het zonnetje in huis, zullen we maar zeggen. Je zou er somber van worden.
Doen we maar niet. Komt de zon niet vanachter de wolken, dan komt ie maar van je bord. Met bijvoorbeeld een opvrolijkende voorjaarssalade van groene asperges, aardappelblokjes en boontjes. Glaasje erbij, en het humeur knapt wel weer op. Nu het weer nog.

Ingrediënten:
500 gram stevige aardappels (rattes, roseval, kriel)
500 gram groene asperges
1 blikje fèves (tuinboontjes) of haricots verts, of erwtjes
2 lente-uitjes (of 1 kleine ui)
sap van 1 citroen
olijfolie
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Pel de lente-uitjes en hak ze fijn, snij het wit van de stengels in ringetjes.
Pers de citroen uit.
Schil de aardappels, snij ze in blokjes en kook ze beetgaar (ze moeten nog een beetje hard zijn). Laat ze uitlekken in een vergiet en afkoelen.
Haal het onderste houterige deel van de asperges, schil eventueel de dikkere exemplaren als de buitenkant draderig is. Snij de asperges in stukken van zo’n 4 cm.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime koekenpan en bak de asperges op hoog vuur tot ze beetgaar zijn. Hooguit een minuut of 5, af en toe omscheppen. Laat ze afkoelen tot lauwwarm.
Laat de fèves, de haricots of de erwtjes uitlekken in een zeef.
Meng alle ingrediënten in een ruime kom door elkaar, doe er eventueel nog wat olijfolie bij, voeg het citroensap en peper en zout naar smaak toe. Meteen serveren, met wat stokbrood en een fris glas wit of rosé.

2 gedachten over “Asperge/aardappelsalade”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven