Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Hier op het dorp, in het achterland van de Provence Verte, is alles dat naar exotisme riekt meteen verdacht. Komt het niet uit ‘moeders keuken’ en is het niet van generatie op generatie doorgegeven, dan zal het wel niet te kanen zijn. Of op z’n minst ontheemd smaken. Zelfs de authentieke Cuisine Nissarde kan hier op stevig wantrouwen rekenen, want voedsel dat helemaal afkomstig is van de andere kant van de rivier de Var, uit de grote stad Nice in de Alpes-Maritimes, kan vanzelfsprekend niet deugen. Vanuit die gedachtegang is het logisch dat het onlangs weer voor het seizoen heropende eethuisje van de half-Amerikaanse in ons dorp op het nodige wantrouwen kan rekenen. Niet vanwege haar hamburgers, die vinden in elk geval bij het plukje jeugd dat hier noodgedwongen is blijven hangen (geen werk in de stad kunnen vinden, dus dan maar de bouw of de wijngaard in) nog wel de nodige aftrek. Maar ‘die Thaise troep’ waarin de half-Amerikaanse zich sinds kort gespecialiseerd heeft, blieft men maar mondjesmaat. Ze moet het van de toeristen hebben, die er zelfs met dit prachtige hemelvaartweekeinde nog amper zijn.
Ik was dan ook hooglijk verbaasd dat er tijdens het receptenhalfuurtje in de kroeg – vast gespreksonderwerp tijdens het apéro – hoog opgegeven werd van de ‘avocat créole’. Bleek gewoon te gaan om avocado gevuld met krab en een pittige mayonaise. Wat er nou precies zo Creools is aan dit recept is me een raadsel, maar blijkbaar is dit wèl ingeburgerd. En lekker bovendien, ik geef het graag door. Zeker met een – eindelijk! – zomers weekeinde op komst is het een prettig voorafje, of een prima lunchhapje voor de beknopte eter.

Ingrediënten:

2 rijpe avocado’s
1 blikje krab
4 eetlepels mayonaise
1 theelepel mosterd
1 eetlepel ketchup
sap van een ½ citroen
paar sprietjes bieslook
drupje tabasco

Bereiding:
Snij de avocado’s in de lengte doormidden en haal de pitten eruit. Dat gaat zo: draai de twee helften in tegengestelde richting tot er eentje loslaat, prik een vork in de pit in de andere helft en wip ‘m eruit. Voilà.
Laat de krab uitlekken in een zeef.
Pers de ½ citroen uit.
Snipper de bieslook.
Meng in een kom de mayonaise (mag uit een potje hoor) met de mosterd, de ketchup, het citroensap en een drupje tabasco door elkaar. Voor iets meer pit, iets meer tabasco erbij doen.
Meng er de krab doorheen.
Vul de avocadohelften met het mengsel, strooi er wat gesnipperde bieslook overheen en serveer met wat brood en een fris glas rosé of wit.

6 gedachten over “Avocat créole”

  1. Yolande van Lith

    Goedenavond Renee, wow, wat lekker, ga het morgen meteen maken! Het is er ook weer voor. Beloofd 30 graden…..(15 zaterdag en 15 zondag) Hahaha, ik ben skeptisch, want donderdag ws zeer grauw en naten koud…….

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Weleens geprobeerd. Houdbaarheidsdatum tot in de volgende eeuw en als je de verpakking openmaakt wordt je bijkans vergast…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven