Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik had het gisteren in m’n blogje over zo’n lekker glaasje marc de Provence bij de koffie, en dat ik dacht dat dat zo langzamerhand tot de uitgestorven heimelijke genoegens begon te behoren. Blijkt vreselijk mee te vallen, maak ik op uit de reacties die daar op kwamen. Er blijken nog genoeg liefhebbers die met enige regelmaat van zo’n genoeglijk glaasje genieten. Mooi zo.
Nog mooier, je kunt zo’n alcoholische versnapering ook uitstekend in de keuken gebruiken. Ja natuurlijk, onder handbereik op het aanrecht en er dan af en toe een lippentikkertje uit nippen. Maar dat bedoel ik niet: je kunt er ook uitstekend mee koken. Ik kieper er bijvoorbeeld altijd een eetlepel vol van in m’n tapenade. En nee, dat is geen doodzonde. De uitvinder van de tapenade deed het ook. Oké, dat was in 1880, ver vóór je op je route een blaaskapel van de politie kon tegenkomen. En het ging maar om een scheutje. Maar chef Meynier van restaurant La Maison Dorée in Marseille maakte er zijn tapenade wel verrukkelijk smakelijk mee. In de loop der eeuwen is de marc weer uit de receptuur verdampt, maar ik grijp graag terug naar het oer-recept. Omdat het zo lekker is. En vind jij het maar niks, dan laat je het gewoon weg. Overigens kun je de zwarte olijven ook vervangen door groene; krijg je groene tapenade.
Tapenade is lekker op een stukje stok- of geroosterd brood bij de borrel, op een hardgekookt ei, op een snee geroosterd boerenbrood met wat schijfjes tomaat en een plakje parmaham, door de pasta, door een salade, in de soep en… Nou ja, je vindt zelf vast nog veel meer mogelijkheden.

Ingrediënten:
200 gram ontpitte zwarte (of groene) olijven
50 gram ansjovisfilets (op zout)
50 gram kappertjes
2 tenen knoflook
circa 15 cl olijfolie
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel marc de Provence (of cognac)
versgemalen peper

Bereiding:
Spoel de ansjovisfilets goed af onder de kraan om ze wat te ontzouten, snij ze in tweeën.
Pel de knoflooktenen, snij ze doormidden.
Halveer de olijven.
Doe de olijven, de kappertjes, de knoflook, de ansjovis en het citroensap in de keukenmachine en maal alles tot pulp. Voeg af en toe wat olijfolie toe, tot een mooie gladde massa ontstaat. Maak op smaak met een paar draaien uit de pepermolen en voeg de marc toe. Even doorroeren en in een goed afsluitbare pot scheppen. Kan een paar weken in de koelkast bewaard worden.

8 gedachten over “Tapenade”

  1. Yolande van Lith

    Geweldig verhaal weer, Renee, ik zie je al in de keuken staan ” dan af en toe een lippentikkertje uit nippen”…………..heerlijk. Ik maak ook de tapenade, maar met marc is het hoogstwaarschijnlijk veel lekkerder….. bedankt.

  2. Goed idee met marc, dat is waarschijnlijk net dat beetje wat ik miste in m’n eigen tapenade.
    Ik wil je trouwens bedanken voor elke week weer die leuke, herkenbare belevenissen. En natuurlijk voor je heerlijke recepten. Ik kijk er elke week naar uit!
    Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven