De chansonnier uit Den Haag

Even een tussendoortje, ik wil hoe dan ook vaker wat aan jullie vertellen. Komt nog wel. Zaterdagavond, gasten over de vloer, stond ik in de keuken, ter afleiding de tv aan. We zouden – vanwege de hitte – zeker niet voor tienen buiten eten. Ik keek niet, maar luisterde wel. Ik hoorde (ik geloof op NL1) liedjes in het Nederlands en ik dacht: dit lijken wel chansons. Ik verloor mijn pannen even uit het oog, ging op de bank zitten en begreep dat ik naar Harrie Jekkers keek en luisterde. Die naam ken ik nog uit mijn Nederlands verleden, zijn hit Oh oh Den Haag, maar vooral van het briljante vrijheidslied ‘Over de muur’. Van de band Het Klein Orkest, van Jekkers dus. Ik raaakte meer dan geboeid. Ik draaide het vuur onder de pannen uit en trok me niks aan van gezeur vanaf het terras dat het zo’n beetje tegen tienen liep. Jekkers las ook teksten voor die me troffen als schitterende poëzie. Ik begon te denken: die Haagse Harrie is de Nederlandse Brassens, Jean Ferrat en Gilbert Bécaud. Noem maar op. Hij is een chansonnier die godbetert tot het Nederlands veroordeeld is. Behalve een Hagenees, óók een typisch Franse verteller, geboeid door een soort Franse toonzetting, en dat weet ie misschien zelf niet eens. Ik hoorde dat Jekkers al jaren uit Nederland weg is. Woont op Ibiza of daaromtrent. Ik zou vinden: hij moet naar de Provence. Iets van dat savoir vivre van hier heeft ie absoluut.
Vanaf het terras werd nadrukkelijk op het raam getikt. En op horloges gewezen. De zon was al geruimte tijd onder, de krekels naar bed en de maan had nog geen startschot gehoord. Gelukkig had ik genoeg flessen rosé al eerder op tafel gezet, plus chips en een kaasplankje.
Waar ik bleef! Ik legde uit dat ik Harrie Jekkes op de tv zag en was blijven kijken.
Hoezo?
Nou, die man, zijn liedjes en gedichten, nogal Frankrijk.
Ik diende op en zei verder alleen nog dat ze maar naar Uitzending Gemist moesten kijken. Tegen énen kon ik de afwasmachine aan de praat zetten. En in gedachten neuriede ik https://www.youtube.com/watch?v=MesVrkdjHSk Dat zit voorlopig nog wel even in m’n kop.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler.

14 gedachten over “De chansonnier uit Den Haag

 • zo 18 augustus 2019 om 18:55
  Permalink

  Ja, toppertje. Hij is al jaren weg uit het gezeik in NL en woont redelijk afgelegen op Ibiza. Ik mag zijn cabaretvoorstellinge ook graag terugkijken.

  Beantwoorden
  • ma 19 augustus 2019 om 10:18
   Permalink

   Hij treedt nu op met Jeroen van Merwijk.

   Beantwoorden
 • zo 18 augustus 2019 om 18:58
  Permalink

  Dit is écht een surprise op de zondag avond?
  Dank je wel Renée!
  Hartelijke groet uit de Hérault,
  Lia

  Beantwoorden
 • zo 18 augustus 2019 om 18:59
  Permalink

  Geweldig leuk !!! Heb er erg van jouw collum genoten !!! En dat is niet de eerste keer ? ???

  Beantwoorden
 • zo 18 augustus 2019 om 19:28
  Permalink

  Harry is sinds een paar jaar terug in Nederland, had een duo-optreden met Jeroen van Merwijk, ook zo’n heerlijke liedjesschrijver, en trad onlangs weer op met dat Klein Orkest. Inderdaad een rasartiest.

  Beantwoorden
  • ma 19 augustus 2019 om 10:21
   Permalink

   En er komt geloof ik weer een show met Van Merwijk aan.

   Beantwoorden
 • ma 19 augustus 2019 om 18:37
  Permalink

  ik ben meteen naar mijn doos met oude cassettebandjes gehold. moet er nog eentje van het Klein Orkest hebben liggen…..erg leuk….goede herinneringen aan. Leuke column, groet uit Normandie (Manche). Anne

  Beantwoorden
  • do 22 augustus 2019 om 18:08
   Permalink

   Groet terug Anne! Heb je zojuist uit de spam gevist, sorry!

   Beantwoorden
 • vr 23 augustus 2019 om 15:52
  Permalink

  een tijdloos nummer ” over de muur” is nog actueel, prachtig nummer! Zijn teksten zouden inderdaad mooi zijn in het frans….. dan was hij waarschijnlijk een groot artiest……..

  Beantwoorden
  • vr 23 augustus 2019 om 16:05
   Permalink

   Ik vind hem nu ook al een groot artiest Yolande, maar in het Frans zou het ook een geweldig chanson zijn inderdaad.

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: