De chansonnier uit Den Haag

zo 18 augustus 2019

Even een tussendoortje, ik wil hoe dan ook vaker wat aan jullie vertellen. Komt nog wel. Zaterdagavond, gasten over de vloer, stond ik in de keuken, ter afleiding de tv aan. We zouden – vanwege de hitte – zeker niet voor tienen buiten eten. Ik keek niet, maar luisterde wel. Ik hoorde (ik geloof op NL1) liedjes in het Nederlands en ik dacht: dit lijken wel chansons. Ik verloor mijn pannen even uit het oog, ging op de bank zitten en begreep dat ik naar Harrie Jekkers keek en luisterde. Die naam ken ik nog uit mijn Nederlands verleden, zijn hit Oh oh Den Haag, maar vooral van het briljante vrijheidslied ‘Over de muur’. Van de band Het Klein Orkest, van Jekkers dus. Ik raaakte meer dan geboeid. Ik draaide het vuur onder de pannen uit en trok me niks aan van gezeur vanaf het terras dat het zo’n beetje tegen tienen liep. Jekkers las ook teksten voor die me troffen als schitterende poëzie. Ik begon te denken: die Haagse Harrie is de Nederlandse Brassens, Jean Ferrat en Gilbert Bécaud. Noem maar op. Hij is een chansonnier die godbetert tot het Nederlands veroordeeld is. Behalve een Hagenees, óók een typisch Franse verteller, geboeid door een soort Franse toonzetting, en dat weet ie misschien zelf niet eens. Ik hoorde dat Jekkers al jaren uit Nederland weg is. Woont op Ibiza of daaromtrent. Ik zou vinden: hij moet naar de Provence. Iets van dat savoir vivre van hier heeft ie absoluut.
Vanaf het terras werd nadrukkelijk op het raam getikt. En op horloges gewezen. De zon was al geruimte tijd onder, de krekels naar bed en de maan had nog geen startschot gehoord. Gelukkig had ik genoeg flessen rosé al eerder op tafel gezet, plus chips en een kaasplankje.
Waar ik bleef! Ik legde uit dat ik Harrie Jekkes op de tv zag en was blijven kijken.
Hoezo?
Nou, die man, zijn liedjes en gedichten, nogal Frankrijk.
Ik diende op en zei verder alleen nog dat ze maar naar Uitzending Gemist moesten kijken. Tegen énen kon ik de afwasmachine aan de praat zetten. En in gedachten neuriede ik https://www.youtube.com/watch?v=MesVrkdjHSk Dat zit voorlopig nog wel even in m’n kop.

14 gedachten over “De chansonnier uit Den Haag”

  1. Ja, toppertje. Hij is al jaren weg uit het gezeik in NL en woont redelijk afgelegen op Ibiza. Ik mag zijn cabaretvoorstellinge ook graag terugkijken.

  2. ik ben meteen naar mijn doos met oude cassettebandjes gehold. moet er nog eentje van het Klein Orkest hebben liggen…..erg leuk….goede herinneringen aan. Leuke column, groet uit Normandie (Manche). Anne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven