Escalope Milanaise op herhaling

vr 23 augustus 2019

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Slaatjes, liflafjes, luchtige warmweerhapjes, ik ben het ondanks de aanhoudende canicule af en toe een beetje zat. En dan krijg ik zomaar ineens trek in wat stevigers, in iets met een bite. Niet meteen snackbarvoedsel, dat nou ook weer niet. Maar een lekker gerecht dat net een beetje meer vult zonder al te zwaar op de maag te liggen. Ik zat er tijdens het middag-apéro op het caféterras over te piekeren toen Nina, de zomerserveuse, even bij me neerplofte. Verhit – al merk je dat bij haar nooit, ze koelt de wangen met ijsblokjes voor ze haar vaste klantjes zoent – en overduidelijk doodmoe van al die toeristen die het uiterste van haar vergen maar die ze allemaal met een frisse glimlach van hun drankjes voorziet. “Quoi de neuf? Que manges-tu ce soir?” De laatste roddels, en dan onvermijdelijk het avondmenu. Ik gaf eerlijk toe dat ik geen idee had, maar wel even de buik vol van al die light-hapjes. “Ah”, had zij ook. Voor vanavond stond er escalope Milanaise op het menu. Lekker snel, lekker licht en toch voldoende voedzaam.
“Receptje?” vroeg ik nieuwsgierig.
“Heb je al”, grinnikte ze, “heb ik een jaartje of wat geleden van jouw site gehaald.”
“Maar die is toch in het Nederlands?” vroeg ik verbaasd.
“Jawel, maar met Google translate kwam ik er wel uit. Prima receptje, merci.”
Ik heb het even opgezocht. Inderdaad, niks mis mee en zeer geschikt voor warm weer. Dus bij deze, escalope Milanaise op herhaling.

Ingrediënten:
4 heel dunne kalfsschnitzels
2 eieren
6 eetlepels bloem
6 eetlepels paneermeel
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
3 tomaten
8 blaadjes basilicum
1 citroen
balsamico-azijn
olijfolie
boter
peper en zout

Bereiding:
Klop de eieren los in een diep bord. Doe de bloem in een tweede diep bord, en het paneermeel en de Parmezaanse kaas in een derde bord. Roer de kaas met een vork goed door het paneermeel.
Zijn de schnitzels niet plat genoeg, leg ze dan tussen twee laagjes plastic folie en plet ze met de deegroller, of een wijnfles. Gooi de folie weg en bestrooi de schnitzels met peper en zout. Haal ze vervolgens door de bloem (goed afschudden), het ei, en het paneermeel (voorzichtig afschudden).
Herhaal de hele procedure nog een keer.
Leg de schnitzels op een bord en zet ze een kwartiertje in de koelkast: dat voorkomt dat de korst straks bij het bakken loslaat.
Snij de tomaten in vieren, haal het binnenwerk eruit, snij ze in dobbelsteentjes en doe ze in een kom. Bestrooi met een snufje zout, en besprenkel met wat olijfolie en balsamico-azijn. Meng alles voorzichtig door elkaar. Hou apart.
Snij de basilicum in reepjes. Snij de citroen in schijfjes.
Laat in een ruime koekenpan een scheut olijfolie en een klont boter goed heet worden. Bak de schnitzels er aan beide kanten snel bruin in. Laat nog circa vijf minuten op laag vuur bakken; af en toe voorzichtig omkeren.
Leg de schnitzels op de borden. Verdeel het tomatenmengsel erover, bestrooi met basilicum en leg er een schijfje citroen naast. Mooi glaasje erbij, stukje brood, bon app.

2 gedachten over “Escalope Milanaise op herhaling”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven