Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Eigenlijk is het onzin om een kip in rode wijnsaus coq au vin te noemen. Hoe zo ‘coq’? Probeer tegenwoordig nog maar eens een haan te krijgen om te braden, dat wordt dus gegarandeerd een kip. Maar ja, het gerecht heet nu eenmaal zo. En dat hebben we te danken aan Vercingétorix, een koppige Gallische krijgshoofdman die het tegen de Romeinse keizer Julius Caesar en zijn invasiemacht durfde op te nemen. Denk er Asterix en Obelix bij, die kant uit. Die Vercingétorix hield wel van een uitdagend geintje. Dus liet hij bij Ceasar een kraaiende Gallische haan bezorgen, hét symbool van Frankrijk. De Romeinse keizer, ook niet vies van een goeie grap, nodigde zijn opponent uit voor een diner, om de stand van oorlogszaken nog eens te bespreken. En serveerde hem diens eigen haan, gestoofd in rode wijnsaus. Daar hield het gevoel voor humor van Vercingétorix op. Bij de veldslag die volgde hakte hij de 30.000 manschappen van Ceasar in de pan. Ceasar afgeserveerd, de coq au vin geboren. Dat was in 52 voor Christus, tijdens de Guerre des Gaules. In de loop van de geschiedenis is de haan/kip-in-het-pannetje ook afgezakt naar de zuidelijke regionen en inmiddels een niet meer weg te denken klassieker in de Provençaalse keuken. Vanzelfsprekend moet er dan ook een stukje ‘eigen trots’ aan worden toegevoegd. Dus maakt de gebruikelijke cognac, plaats voor een glaasje marc de Provence. Noblesse oblige.

Ingrediënten:
1 kip (circa 1 kg)
100 gram parmaham
2 eetlepels bloem
1 ui
4 tenen knoflook
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
2 takjes peterselie
2 wortels
250 gram champignons
1 glaasje marc de Provence
goede rode wijn
olijfolie
zout en peper

Bereiding:
Hak de kip in stukken (of vraag het de poelier), doe de vleugeluiteinden weg.
Snij de parmaham in reepjes.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen, snij ze fijn.
Schrap de wortels, haal de uiteinden eraf en snij ze in schijfjes.
Bestrooi de kipstukken met zout, peper en wat bloem.
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak de kipstukken erin aan.
Draai het vuur laag, zet de afzuigkap uit, en flambeer ze met de marc de Provence. Nee dat is niet eng. Schenk de marc over de kip, hou er een brandend lucifertje bij, laat even fikken en klaar. De vlammetjes gaan vanzelf uit. Toch te eng? Giet de marc in een grote soeplepel, steek daar de fik in en giet het brandende goedje over de kip in de pan. Nog steeds te eng? Laat dat flamberen dan maar zitten en giet dat glaasje marc op het laatst bij de coq au vin.
Goed, uitgeflameerd. Vis de kipstukken uit de pan en bak de parmahamreepjes in dezelfde olie even aan.
Doe er de ui en de knoflook bij en laat op hoog vuur even bakken.
Doe de kipstukken terug in de pan, bij de ham, ui- en knoflookprut. Giet er een flinke scheut wijn bij en laat even sudderen op laag vuur.
Voeg zoveel wijn toe tot alles net onder staat.
Doe de tijm, laurier, peterselie en wortel erbij.
Laat alles een uurtje sudderen met het deksel half op de pan.
Snij het voetje van de champignons, haal eventuele restjes aarde eraf en snij ze in schijfjes. Doe ze bij de coq au vin in de pan.
Laat alles nog 10 minuten sudderen. Voeg eventueel nog wat wijn toe als het te ver inkookt. Proef op smaak en doe er nog wat peper en/of zout bij als dat nodig is.
Lekker met gekookte aardappelen, rijst of pasta. En natuurlijk een mooi glas rood.

10 gedachten over “Coq au vin”

 1. Bonjour Renee,

  wat een leuk verhaal en wat ben ik gek op Coq au vin.Laatst heb ik bij vrienden gegeten en die vertelde mij, ik ga “Verzopen kip ” voor jullie maken ” Nou ik was natuurlijk zeer benieuwd.
  Het was voor mij Coq au vin, maar dat zei ik hem natuurlijk niet, ik vond het heerlijk en ik genoot alleen al van het feit dat hij er zoveel werk aan besteed had. Hij zei nog, wanneer je het gaat maken gebruik vooral veel wijn, vooral niet krenterig zijn. Heerlijk zulke bourgondiërs, maar dat zijn jullie ook! Ik geniet van al je heerlijke recepten.Het weekend is voor mij recepten tijd, alhoewel Fons altijd zegt, het is hier altijd kerst! (HaHa)

  Ik ga je recept maken, ben benieuwd hoe het is, weer net effe anders maarvolgens het recept wel heel erg lekker. Merci…..Yolande

 2. Voordat ik het vergeet, wij hebben een groot probleem!! Je drie boeken zijn uit, wat hebben we genoten van je verhalen en wat schrijf je heerlijk. Fons zou best wel een keer een duikbootje met je willen drinken (hahaha) Wanneer komt nummer 4……Yolande

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Tja, dan hebben we allebei een probleem. Ik moet eerst weer een stelletje stukkies bij elkaar schijven voordat er een boekje van gemaakt kan worden, dat duurt even… Maar je kunt natuurlijk wel alvast elke week m’n column en m’n recept op Kijkzuidfrankrijk.com lezen.
   Ik zal op jullie proosten als ik weer eens een duikbootje laat zinken ;-]

 3. Heerlijk recept. Heb het geflambeerd met Schotse (sterk rokerige) Laphroaig whisky waardoor je het idee krijgt dat de kip op houtskool is gegaard. Voor het betere herfstgevoel zullen we maar denken.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Wat leuk. En die Laphroaig is absoluut een goed idee, ik roep altijd dat m’n recepten slechts een basis zijn om lekker op te variëren. Al hou ik het zelf toch maar bij marc de Provence.

 4. Bonjour Renee, ik heb je ontdekt via je column, ik lees deze meteen als het binnen komt en de recepten zeker! Ik heb er al diversen gemaakt. Naar aanleiding van je heerlijke verhalen, heb ik je drie boeken gekocht. Ik heb een leuk idee voor je, je schrijft verhalen rondom je recepten, leuke tekeningen en foto’s erbij, anekdotes etc. en je hebt een heerlijk lees/kookboek….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven