Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Wat is er toch geworden van de zongedroogde tomaatjes? Nog niet zo lang geleden werd je ermee doodgegooid, tegenwoordig kom je ze in vrijwel geen recept meer tegen. De zoveelste hype op de schroothoop, prima. Maar ook wel jammer, want met zongedroogde tomaatjes kun je best aardige dingen voor elkaar koken. En het is beslist een uitkomst als er weer eens iets onverwachts moet, en je zo’n potje in de voorraadkast hebt staan. Kwam onlangs heel goed uit, toen er onaangekondigde visite aanlegde, vergezeld van een mooie fles rood die smeekte om ‘iets lekkers’ erbij. Die fles dan hè, niet de visite. Tja, dan ga je toch rommelen in de voornamelijk geslonken voorraad. Ik doe niet meer dan 1 keer in de week boodschappen, ik heb er een pesthekel aan, en als er dan uitgerekend de dag voor dat wekelijkse debacle prettig gezelschap op de stoep staat, wordt het toch even improviseren. Wat had ik nog, wat kón ik nog?
Had ik deze week niet iets in de krant zien staan? Iets met muffins? Ik zocht het receptje terug. Eieren – check, bloem – check, parmaham – check, kaas – check, tomates confites – shit! Of ik maar even een kilo verse rode jongens in anderhalf uur in de oven wilde omtoveren tot gekonfijte tomaatjes. Yeah, sure!
En kijk, toen kwam dat bijna vergeten potje (néé, niet over de datum!) zongedroogde tomaatjes op olie uit de voorraadkast ineens heel goed van pas. Binnen no time een heerlijk apero-hapje op tafel dat de fraaie fles rood bijkans deed blozen. Probeer maar.

Ingrediënten:
10 zongedroogde tomaatjes op olie
3 eieren
180 gram bloem
1 zakje levure chimique (of bakpoeder)
10 cl melk
100 gram parmaham (of bacon)
60 gram geraspte emmental (of comté)
1 teen knoflook
1 afgestreken eetlepel pesto
zout en peper

Bereiding:
Verhit de oven voor op 180 graden.
Pel de knoflookteen.
Snij de ham in reepjes.
Vis de tomaatjes uit de olie en snij ze in reepjes.
Meng in een kom de bloem, de levure en de eieren goed door elkaar.
Voeg de melk, een scheutje olie uit het tomatenpotje en de tomaten- en de hamreepjes toe.
Doe er de geraspte kaas, de pesto en peper en zout naar smaak bij.
Vul er papieren muffinbakjes mee, of zo’n handig kunststof ding met voorgevormde bakjes.
Laat alles in het midden van de voorverwarmde oven in zo’n 20 minuten gaar worden. Check: als je er een satéprikker in steekt moet die er zonder aankleefsels weer uitkomen.

2 gedachten over “Tomaatjesmuffins”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven