Geef mij nou gewoon geen tijd

do 24 oktober 2019

Dit weekeinde wordt het weer wintertijd. En dat is een omslag die ik niet makkelijk maak. Dus waarom word ik dan verplicht de klok een uur terug te draaien waardoor het ’s avonds een uur eerder donker is? Terwijl ik nog gewoon bij een drankje op het terras van de ondergaande zon had kunnen genieten, zit ik vanaf dit weekeinde ineens in het donker te borrelen. De komende maanden slaap ik bovendien niet meer normaal. Ik heb tijd nodig om me aan te passen. Aan iets dat ik helemaal niet wil ook nog. Het voelt als een soort van ‘jet leg’ zonder gevlogen te hebben.
En ik ben de enige niet die lichamelijk gezien niks snapt van die klokkenkolder. Leg bijvoorbeeld maar eens aan je honden uit dat hun biologische tijdsindeling het helemaal mis heeft en dat de avondmaaltijd vanaf heden op een ander tijdstip geserveerd wordt, een uurtje later dus. Net als het ontbijt. En dat dat betekent dat je ineens ook op andere tijdstippen van het buitentoilet gebruik mag maken, wàt je binnenhuishouding er ook van vindt.
Maar goed, we houden dus winter- en zomertijd, als het aan de Nederlandse minister Ollongren van Binnenlandse Zaken ligt. Ze staarde slechts even naar haar navel en meent – nadat ze haar hoogstpersoonlijke stofnestje bestudeerd had – dat er onvoldoende Europees draagvlak is voor het afschaffen van de halfjaarlijkse tijdswissel. O ja? Mag ik er even aan herinneren dat miljoenen Europeanen die er middels een enquête naar gevraagd werden er graag vanaf willen? Het balletje dat de EU er in 2018 over opgooide had een ongekende impact: 4,2 miljoen Europeanen zeiden ‘nee’ tegen dat gesjoemel met de tijd. Om me even tot Frankrijk te beperken: 2.103.999 ondervraagden zijn het zat. 83,71 % van de respondenten wil dat er een einde komt aan dat gesjoemel met de tijd. En 59,17 % wil het liefst dat er definitief zomertijd wordt ingevoerd. In Duitsland denken vele miljoenen mensen er net zo over. En in België is 56% volgens een enquête van dagblad Het Laatste Nieuws voor een permanente zomertijd. Dan heb je dus wel een fors deel van Europa te pakken. Maar mevrouw Ollongren weet het beter. En waarop baseert de minister zich dan wel, even afgezien van het eigen naveltje? Op het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Da’s op zijn minst een beetje vreemd, want dat instituut produceerde onlangs een rapport waarvan de conclusie luidt dat het ‘nationale welzijn’ is gebaat bij een continue tijd. Het tweemaal per jaar verzetten van de klok veroorzaakt volgens de onderzoekers slaapgebrek en vermoeidheid. De ambtenaren zijn er na literatuurstudie ook van overtuigd dat direct na de wisseling naar de zomertijd meer hartinfarcten voorkomen.
We lezen nog even verder. De onderzoekers menen dat deze zorgwekkende effecten uitblijven als het hele jaar een vaste tijd geldt. De rapporteurs baseren hun conclusies niet op eigen waarneming: ze kwamen tot hun slotsom na raadpleging van ‘onderzoeken over andere landen dan Nederland.’
En wat zegt mevrouw Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer? “Het is niet te verwachten dat de EU-landen dit jaar een besluit nemen over het afschaffen van de winter- en zomertijd. Lidstaten zijn sterk verdeeld over de kwestie. Ze vinden dat een goede onderbouwing van het voorstel ontbreekt, en het plan wordt bovendien niet gesteund door een meerderheid. Voorlopig gaat het verzetten van de klok niet veranderen.” Pardon?
We kregen die tijdswissel hier in Zuid-Frankrijk in 1974 onder het regime van president Giscard d’Estaing, die het zelf maar niks vond, door de strot geduwd.
Want echt, die hele zomer/wintertijd die we tot op heden moeten verdragen is gewoon een politiek dingetje. Hoewel het begon als grap: de Amerikaanse geleerde en politicus Benjamin Franklin (1706-1790, terug te vinden op het 100 dollarbiljet) schreef in 1784 schreef een satirische stukje: ‘An Economical Project for Diminishing the Cost of Light’. Hij was om zes uur ´s ochtends wakker geworden en had gezien dat de zon al licht gaf. Verspilling vond hij dat, mensen konden ontzettend veel kaarsen en geld besparen als ze in de zomer een paar uur ‘eerder’ zouden leven. Grapje! Maar het werd jaren later wel bloedserieus genomen. Door de Duitsers, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om dure kolen te besparen. Ook in bezet België en Frankrijk werd dat tijdsgegoochel ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld al een dag na de invoering, vrijwillig. Engeland volgde drie weken later.
Na de Eerste Wereldoorlog werd het hele gehannes weer afgeschaft. En in de Tweede Wereldoorlog weer ingevoerd. En in 1946 weer afgeschaft. En in 1974 weer ingevoerd. Kortom, kunnen we een keertje ophouden met die onzin?
Maar goed, l’Europe oblige. Wat betekent dat we er officieel tot en met 2032 aan vast zitten, aan die tijdswissel. Pas dan gaat een of andere commissie weer eens bekijken of we er werkelijk wat aan gehad hebben, qua energiebesparing en welzijn. Intussen zwelt het gemor aan; lang niet iedereen vindt het zo langzamerhand een lumineus idee. Het was Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, die het afschaffen van de tijdswissel vorig jaar opnieuw op de kaart zette. En als het aan hem, en een groot deel van Europa ligt, houden we er ook gewoon mee op. Of het nou definitief wintertijd of zomertijd wordt, dat gesleep met de tijd moet eindelijk eens afgelopen zijn. Als het aan Frankrijk (en België, en Duitsland, en meer EU-landen) ligt, uiterlijk in 2021. Soit!

10 gedachten over “Geef mij nou gewoon geen tijd”

  1. Eindelijk eens een verstandig woord over de zomer/wintertijd.
    Ik heb er een graf hekel aan , kunnen we niet gewoon zeggen ….HOU ER MEE OP MET DIE ONZIN ,,,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven