Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Nee, er was geen doorkomen aan gisteren. Dankzij de massale landelijke stakingen en demonstraties tegen de pensioenhervormingen. Echt álles lag plat, van het openbaar vervoer en de zorg tot en met de scholen en de postbezorging. Zo’n anderhalf miljoen mensen op de been. Met het vaste voornemen om de handdoek niet in de ring te gooien voor ze gehoord worden door ‘Parijs’.
Dus vanmiddag de Premier Ministre Eduard Philippe op de televisie, in een poging de boel te sussen. Gaat niet lukken, kan ik je nu al verzekeren. Weet ie zelf ook wel, hij hield het niet voor niets bij een korte verklaring waarop hij aanstaande woensdag ‘uitgebreid gaat terugkomen’.
Ik vermoed dat dat niet meer hoeft. Ook vandaag wordt er gewoon doorgestaakt en actie gevoerd, de blokkades van raffinaderijen (zeven van de acht zijn bezet) worden niet opgeheven, en het trein- en vliegverkeer blijft ernstig ontregeld. De vakbonden hebben al aangekondigd dat dat het hele weekeinde zo blijft. En ook de Gele Hesjes zijn weer volop van de partij.
Ze hebben het weer mee: droog, zonnig, en niet te al koud, althans in mijn buurt. Maar na zo’n hele dag demonstreren en actievoeren slaat toch de hongerklop toe. Dan wil je een makkelijke warme hap en daarna de benen naar de houtkachel strekken.
Een tartiflette dus, een ovenschotel met aardappel, kaas, en uien waarvan de Savoyars zeggen dat ze ‘m hebben uitgevonden, maar hier de Provence weten we wel beter; het waren de Romeinen, die hier lange tijd rondhingen en flink wat recepten achterlieten. Die lui in de Savoie maken ‘m met reblochon en spek. Ik volg de Italiaanse variant, voeg er gorgonzola aan toe en vervang dat spek door kipreepjes. En zo wordt het vanzelf een (inter)nationaal (platte)landelijk gerecht, geschikt voor elke actie. Als je er maar niet mee gaat gooien hè.

Ingrediënten:
2 grote kipfilets
250 gram (kastanje)champignons
½ bosje peterselie
4 aardappelen
2 uien
2 tenen knoflook
2 grote tomaten
100 gram gorgonzola
100 gram reblochon
1 dl room
1 dl witte wijn
olijfolie
zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding:
Schil de aardappels en kook ze halfgaar in ruim water met wat zout. Laat ze afkoelen en snij ze in plakken.
Snij intussen de kipfilet in reepjes.
Snij de champignons in plakjes.
Snij de tomaten in vieren, haal het kroontje eraf en binnenwerk eruit, en snij het vruchtvlees in reepjes.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Hak de peterselie grof.
Snij de gorgonzola en de reblochon in blokjes (gaat het beste als de kazen koud zijn).
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en bak de kipreepjes er snel in aan, af en toe omroeren zodat ze aan alle kanten bruin worden.
Doe de ui erbij en bak die nog een paar minuten mee, voeg de champignons toe.
Knijp de knoflooktenen er over uit, roer door, laat alles nog even sudderen en draai het vuur uit.
Vet een ovenvaste schaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem. Bestrooi ze met wat peper en zout.
Verdeel de kip/ui/champignonmassa over de aardappellaag, bestrooi met peterselie en leg de resterende aardappelschijfjes daar weer bovenop.
Verdeel de stukjes gorgonzola en reblochon over de aardappels, leg de tomatenreepjes er bovenop.
Meng de wijn en room in een kommetje door elkaar en giet dat gelijkmatig over alles heen.
Laat de schotel in zo’n 30-35 minuten in het midden van de voorverwarmde oven gaar worden.
Stokbroodje erbij, plus een welverdiend glaasje rood. En daarna de benen op tafel.

3 gedachten over “Provençaalse Tartiflette”

  1. Beide versies zijn gruwelijk lekker! De ‘originele’ uit de Savoie met knisperend ‘wit’ zoals Apremont van daar en die ‘nepper’ met een lekkere rosé. En ik graag een groene salade erbij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven