Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Dat wordt een druk avondje buiskleven met oud & nieuw. Eerst op RTL4 om 20.30 uur Martijn Koning met diens oudejaarsconference, daarna op NPO1 om 22.20 uur Claudia de Breij met haar jaarafsluiting. Vincent Bijlo vanaf 19.30 uur op Radio1tel ik even niet mee want dan sta ik in de keuken, dus dan buiskleef ik nog niet. Echt koken doe ik ook niet trouwens. Ik blijf graag op oudejaarsavond voor de buis hangen zonder al teveel gedoe, gewoon omdat het kan en ik godlof niks hoef. Geen opgedirkte toestanden om Sylvestre te vieren in een restaurant met andere opgetutte types en een ‘betonnen’ menu met steevast foie gras erop; dat ik principieel niet eet wegens tegen dierenmishandeling. Met wildvreemden die je ineens om middernacht beginnen te zoenen en plakguirlandes over je heen spuiten. Waarna je ook nog geacht wordt een dansje te doen. Non, merci.
Geen visite over de vloer, ook dat niet. Er is werkelijk helemaal niemand op de wereld die oud & nieuw met mij en de echtgenoot wil vieren. We zijn er de wereld zeer erkentelijk voor, de honden en de kat eveneens: rust in de tent. Met vuurwerk of (het verbod op) vreugdevuren hebben we gelukkig ook niks te maken, álle privé-vuurwerk is hier verboden. Wil je een knalfeestje, dan moet je naar een van de professioneel georganiseerde feux d’artifice, en die zijn hier een heel eind vandaan. Ik kijk thuis voor de buis wel naar het traditionele geknal om middernacht. Tuurlijk, je moet tijdens zo’n avondje buiskleven ook wat te happen hebben. Maar net als met de Kerst houden we het simpel. Een paar oestertjes – dat hoort er nou eenmaal bij – maar zeker geen oliebollen en appelflappen, veel te zwaar. Wel een klein tonijnhapje. Zó gemaakt en lekker luchtig. Maak de bubbels alvast maar open, want die passen er prima bij.
Bonne année, bonne santé! Dank voor alle lieve, leuke, lekkere reacties in het afgelopen jaar. En van 2020 maken we gewoon een gloednieuw bonne année.

Ingrediënten:
1 blikje tonijn op olijfolie (160 gram)
3 eetlepels boter
3 eetlepels bloem
1½ dl droge witte wijn
3 eetlepels citroensap
3 eieren
1 teentje knoflook
zout en peper uit de molen
olijfolie

Bereiding:
Vet vier soufflébakjes in met olijfolie. Verwarm de oven voor op 190 graden.
Smelt de boter in een pannetje (niet laten koken!) en voeg er de bloem aan toe. Roer goed door en doe er beetje bij beetje de witte wijn bij, tot er een mooie gladde saus ontstaat. Doe er het citroensap bij, knijp het knoflookteentje er boven uit, voeg peper en zout naar smaak toe, roer alles goed door elkaar en laat nog een minuut of vijf onder af en toe roeren doorpruttelen op zeer laag vuur. Eventueel wat witte wijn toevoegen als de saus te dik/droog dreigt te worden. Laat de tonijn uitlekken en prak de vis fijn met een vork.
Splits de eieren in twee kommen. Roer de dooiers en de tonijn door het pruttelende mengsel. Klop de eiwitten zeer stijf. Haal het pannetje van het vuur en schep voorzichtig de stijve eiwitten door het mengsel tot alles goed verdeeld is. Doe het mengsel over in de soufflébakjes en laat alles in zo’n 20 minuten in de oven gaar en goudbruin worden. Meteen serveren.

2 gedachten over “Tonijnsoufflé”

  1. Ria Lanke - van Embden

    Een hele fijne rustige jaarwisseling toegewenst , veel geluk en gezondheid voor 2020 en ik kijk uit naar je volgende berichten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven